Premiera filma Leto opice v Cankarjevem domu

12. september 2019
V ponedeljek, 16. septembra, ob 20. uri.

V ponedeljek, 16. septembra, ob 20. uri si bo slovensko občinstvo lahko premierno ogledalo slovenski manjšinski koprodukcijski film Leto opice makedonskega režiserja Vladimirja Blaževskega. Gre za makedonsko-slovensko-srbsko-kosovsko komedijo, slovenska koproducentka je Viva Videnović iz Strup produkcije. Premiere se bodo udeležili režiser, glavni igralec Igor Angelov in producent filma Darko Popov. Po projekciji sledi predstavitev ter pogovor z ustvarjalci. Scenarij so napisali: Vladimir Blaževski, Dušan Spasojević in Catherine Maximoff.

Distopična politična komedija Leto opice zgodbo snuje okoli prijateljstva med šimpanzom Kokom in Cobetom, njegovim skrbnikom v skopskem živalskem vrtu. Filmsko zgodbo zaplete Kokov pobeg iz “ujetništva na svobodo”, s katerim postane simbol upora na mračnem postranzicijskem balkanu.

Pobegli šimpanz v revni in s tranzicijsko izropani državi sproži pravi medijski vihar. Postane simbol upora in osvoboditvenih teženj, nekdo, ki mu je uspelo izstopiti iz začaranega kroga razpadajočega sistema. Tako Cobetova naloga ujeti ubežnika postane izdajalska.

Režiser je o filmu dejal: »Film je zasnovan kot mešanica grobega naturalizma in komedije absurda. Metoda kontrasta, živahen in hkrati roben pristop k scenariju in filmski strukturi je že dlje časa moja najljubša ustvarjalna strategija.«

V filmu igrajo: Igor Angelov, Marija Kohn, Rešad Behreda, Elena Trajkovska, Faik Mefailoski in Čun Lajči. Pri filmu so sodelovali direktor fotografije Dimo Popov, montažer Blagoja Nedelkovski, avtor glasbe Aleksandar Pejovski, oblikovalec zvoka Sašo Kalan, snemalec zvoka Igor Popovski, scenografa Mile Jeremić in Boban Petrushevski, kostumografinja Zaklina Krstevska in oblikovalka maske Mojca Gorogranc Petrushevska.

Producent filma je hiša Pank Film iz Severne Makedonije, zanjo producent Darko Popov. Koprodukcijske hiše so Strup produkcija iz Slovenije, Kiselo dete iz Srbije in Infinity iz Kosova. Koproducentje so Viva Videnović, Mina Đukić in Valon Bajgora.

Manjšinska slovenska koprodukcija je nastala s finančno podporo Slovenskega filmskega centra, Filmske agencije Severne Makedonije, Srbskega filmskega centra, Kinematografskega centra Kosovo ter Studia Viba, SEE kinematografskega združenja in koprodukcijskega sklada Sveta Europe Eurimages.

Vladimir Blaževski je dobitnik številnih nagrad tudi puljske Zlate arene in nagrade na znamenitem festivalu v Karlovih varih v sekciij "East of the West". Je tudi predavatelj filmske zgodovine in teorije ne fakulteti v Skopju ter na Megatrend univerzi v Beogradu, kjer je predaval še na Akademiji Dunav ter na Fakulteti za dramske umetnosti. Skupaj z Darkom Popovom je soustanovitelj Pank film produkcijske hiše.

Film bo pot nadaljeval po Art Kino mreži in sicer 17. septembra ob 20. uri v Kinu Domžale, 19. septembra ob 20. uri v Kosovelovem domu v Sežani, 25. septembra ob 20. uri v Mestnem kinu Metropol v Celju in 6. oktobra v Kinu gledališče v Idriji.

Napovednik