Snema se kratki igrani film Izlet

19. avgust 2019
Nepričakovani dogodek razblini Levova pričakovanja do očeta.

Režiser Áron Horváth je v nedeljo 18. avgusta pričel s snemanjem kratkega igranega filma Izlet. V naslovnih vlogah nastopata Teodor Tot in Ksaver Pratnekar, ki sta se s filmom srečala prvič ter igralca Zsolt Nagy in Tamara Avguštin. Soustvarjalci kratkega filma so direktor fotografije Sašo Štih, scenografka Neža Zinajić, kostumografka Ina Ferlan, oblikovalka maske Lija Ivančič, montažer Andrej Avanzo ter številni drugi.

Enajstletni Lev živi v majhnem blokovskem stanovanju s svojo Mamo in mlajšim bratom Aleksom. Začele so se poletne počitnice in vroče dneve preživlja z igranjem najljubše računalniške igrice. Nekega dne se pred blok z velikim tovornjakom pripelje Oče.

»Levova zgodba mi je zelo blizu in je zame zares pomembna iz več razlogov. Brezbrižnost, neskončne poletne počitnice in občutek popolne svobode so zaznamovali tudi moje otroštvo. Kljub temu pa sem nekje pod površjem, kot otrok začutil težave, ki so delovali kot tujki. Šele pozneje sem razumel, kaj se je dogajalo. Svet odraslih in težave, ki jih nosijo s seboj so sprva bile neopazne, komaj zaznavne. Začele so naraščati in naenkrat jih je bilo nemogoče spregledati. Tako se je načela moja otroška naivnost, začutil sem neprijetno težo, ki se je nisem mogel znebiti. Menim, da je trenutek, ko izgubimo starševski ideal tisti, ki nas potisne čez rob otroštva in pademo v svet odraslih. Ta trenutek je zame zelo srhljiv, a hkrati se zavedam njegovega pomena v procesu odraščanja. Prizadevam si, da se bo občinstvo zavedalo tega osamljenega trenutka in to samotno izkušnjo delilo med seboj,« pravi režiser filma.

Film nastaja v produkcijski hiši A Atalanta, s finančno podporo Slovenskega filmskega centra in Občine Lendava, ter v koprodukciji s produkcijsko hišo Zvokarna in Kulturno umetniškim društvom Lavina.