Film Scout slovenskega režiserja Alexa Cvetkova v izboru festivala L.A. Shorts

16. julij 2019
Korak bližje nominaciji za nagrado BAFTA in oskarja.

Kratki film Scout v režiji Alexa Cvetkova se je uvrstil v uradni tekmovalni program enega največjih festivalov kratkega filma na svetu – L.A. Shorts, ki bo potekal od 17. do 25. julija v Los Angelesu v Kaliforniji.             

Kratki film Scout v režiji Alexa Cvetkova je petnajstminutna sodobna drama, v kateri je glavni junak profesionalni dirkač Gus, zaradi svojih ambicij pa ostane brez tistega, kar mu največ pomeni. Režiser je ob uvrstitvi povedal: »Vsak filmski festival me prijetno razveseli, saj mi da dodatni zagon in potrdilo, da sem na pravi poti. Z vsakim festivalom se mi obudijo lepi spomini na samo produkcijo z ekipo. Ponosen sem, da smo z ekipo ustvarili film z ljubeznijo in s skupnim trudom, še zlasti, ker se festival odvija v Los Angelesu, kjer sem preživel zadnja štiri leta.« Film bo na sporedu zadnji festivalski dan in je bil premierno prikazan na zaključni slovesnosti lanskega mednarodnega festivala filmske kamere Brata Manaki.

Scenarij in režija sta delo Alexa Cvetkova, direktor fotografije je Dejan Dimeski.
Igrajo: Moses Gomes-Santos, Ula Furlan, Domagoj Janković, Robert Španić in Hoji Fortuna.

Alex Cvetkov je mlad režiser, ki je končal Newyorško filmsko akademijo v Los Angelesu. Režiral je več reklamnih oglasov, glasbenih videov in kratkih filmov. Kot scenarist in režiser je sodeloval na več pomembnih filmskih festivalih v Ameriki.

Producent filma je Sašo Pesev iz »Novo Makedonsko Video«. Koproducenti pa so Igor Nola in Vanja Sremac iz »MP Production« iz Hrvaške ter Rok Cvetkov iz Slovenije. Film je finančno podprla Filmska agencija Severne Makedonije.

23. festival L.A. Shorts je uradni dogodek za izbor filmov za nagrade kratkih filmov Britanske akademije za filmsko in televizijsko umetnost (BAFTA). Zmagovalci festivala L.A. Shorts se potegujejo za nagrade BAFTA in večina filmov, izbranih za ta festival, se skoraj vsako leto uvrsti v prestižni izbor za oskarja. 58 filmskih ustvarjalcev, ki so tekmovali na L.A. Shorts, je doslej prejelo nominacije za oskarja, 15 pa ga je tudi prejelo.

Festival L.A. Shorts je eden najprestižnejših in največjih mednarodnih festivalov kratkega filma na svetu. Lahko se pohvali z akreditacijo Akademije filmskih umetnosti in znanosti, Britanske akademije za filmsko in televizijsko umetnost ter Kanadske akademije za film in televizijo. Je prvi festival kratkega filma v Los Angelesu z najdaljšo tradicijo. Vsako leto pritegne več kot 8.000 udeležencev, vključno z hollywoodskimi profesionalci in še neodkritimi neodvisnimi filmskimi ustvarjalci. Leta 2018 so bili za oskarje nominirani štirje filmi s festivala L.A. Shorts, leta 2017 trije, leta 2016 pa sta oskarja prejela  igrani kratki film in animirani kratki film, nagrajena na festivalu L.A. Shorts.

Častne nagrade festivala so med drugim prejeli režiserji: Jon Favreau, Paul Haggis, Bryan Singer, Jan de Bont in Shane Black ter igralci Gary Oldman, James Woods, Martin Landau in Richard Dreyfuss.

Festivala se je udeležilo in na njem predstavilo svoje filme veliko priznanih igralcev in režiserjev – Scarlett Johansson, Demi Moore, Ashton Kutcher, Courteney Cox, Tim Burton, Jason Reitman, Terry Gilliam, Spike Jonze, Eva Mendes, Jessica Biel, Rachel Weisz, Hilary Swank, Josh Brolin, Kirsten Dunst, Rita Wilson, Ralph Macchio, Ricky Gervais, Vin Diesel in številni drugi.