Slovenija, Avstralija in jutri ves svet na mednarodnem festivalu »Art – football« v Moskvi

13. junij 2019
Mednarodni nogometni in glasbeni festival »Art-football« je bil ustanovljen v Rusiji in je postal eden najbolj znamenitih svetovnih športnih in kulturnih prireditev v podporo idejam prijaznosti in humanosti.

Od 8. do 16. junija poteka v Moskvi festival »Art-football«, v sklopu katerega je bil v torek, 11. junija, v Centru slovanskih kultur prikazan slovenski film Slovenija, Avstralija in jutri ves svet (2017) scenarista in režiserja Marka Naberšnika.

Gre za dramo, katere sestavni del so tudi komični prizori. Glavni junak je Boris, ki dela kot vzdrževalec strojev v tovarni in upa, da mu bo prihodnost prinesla nagrado za opravljeno delo ter trud. To priložnost mu ponudi podjetje Cosmica, družba, ki se ukvarja z akvizitersko prodajo, svetovanjem in naložbami v vrednostne papirje. Režiser je za tokratno zgodbo navdih črpal iz rodnega mesta Maribor, za katerega pravi, da ga nanj veže veliko spominov, prav tako je film tudi posvetilo mestu ob Dravi.

V glavnih vlogah igrajo: Jure Ivanušič, Minca Lorenci, Aljoša Ternovšek, Mojca Simonič, Milada Kalezić, Vlado Novak, Primož Ekart, Bojan Emeršič in Tadej Toš. Film je producirala produkcijska hiša Perfo, sofinanciral ga je Slovenski filmski center. Moskovčani so si film lahko ogledali že lani novembra v sklopu retrospektive slovenskih filmov na Tednu slovenskega filma, ki jo je organiziral »Planeta Kino« s podporo Ministrstva za kulturo Ruske federacije, v sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom in Veleposlaništvom Republike Slovenije v Ruski federaciji. Tokratne projekcije se je udeležila Mojca Planšak s Slovenskega filmskega centra.

Mednarodni nogometni in glasbeni festival »Art-football« je bil ustanovljen v Rusiji in je postal eden najbolj znamenitih svetovnih športnih in glasbenih prireditev v podporo idejam prijaznosti in humanosti. Nastaja in podpira kampanjo s sloganom »pod zastavo prijaznosti«, zbrana sredstva pa so namenjena zdravljenju hudo bolnih otrok.

Festival »Art-football« združuje nogomet in znane umetnike iz različnih držav, nogometne ekipe pa so sestavljene iz nekdanjih nogometnih profesionalcev, ljubiteljev nogometa in znanih glasbenikov. Slovensko ekipo zastopa nevladna organizacija Humane zvezdice - Art Football Team Slovenija, letos pa so v njej glasbeniki Omar Naber, Miha Guštnin Gušti, Miro Todosovski in Brudaz. Ob zaključku festivala bo letošnja častna gostja filmska igralka Uma Thurman.