Kratki rezi odrezali zadnjo klapo

12. junij 2019
Minuli vikend se je visoko nad Cerknim zaključilo snemanje Kratkih rezov/Short Deeds, omnibusa/serije šestih zelo kratkih filmov, ki so nastali pod vodstvom avtorja serije in režiserja Urbana Zorka in produkcijske hiše EnaBanda.

Kratki rezi so izziv generaciji filmskih ustvarjalcev - filme je napisalo šest scenaristk in scenaristov, posnelo šest direktorjev fotografije, pet režiserjev in režiserk (Urša Menart, Kukla (Katarina Rešek), Mitja Mlakar, Jure Dostal in Urban Zorko) na štirih slovenskih krajih, vsak film traja tri minute. 

Bistven del projekta so bile omejitve, ki so delovale kot ‘vržena rokavica’ scenaristom in režiserjem.  Zgodbe je Urban Zorko zamejil na dogajanje v ustavljenem avtomobilu z maksimalno tremi igralci, vsaka od njih mora biti posneta v enem snemalnem dnevu. Povsod se mora zgoditi presenetljiv zgodbeni obrat in v vsaki od njih – razhod (rez).

Naloga scenaristov in povabljenih režiserjev je bila z vso žanrsko in siceršnjo svobodo, ki jim jo nudijo omejitve, ustvariti čim bolj raznolike, pomenljive zgodbe. V svetu, kjer se zdi, da časa zmanjkuje tudi za najosnovnejše stvari pa povedati šest neverjetnih zgodb o razhodu v treh minutah.

Projekt je produciral Marko Kumer Murč v sodelovanju z mariborskim Film Factoryjem. Zgodbe pa so napisali: Vesna Lemaić, Simona Hamer, Lara Simona Taufer, Nina Eva Lampič, Marko Kumer Murč in Rok Bohinc. Projekt sofinancira Slovenski filmski center.