Eurimages podprl dva projekta s slovensko udeležbo

18. marec 2019
Oba projekta sta prvenca.

Na marčevski seji sklada Sveta Evrope za podpiranje koprodukcije, distribucije in prikazovanje evropskih filmov Eurimages je upravni odbor izbral v sofinanciranje dva projekta slovenskih koproducentov. Prvi projekt je večinska slovenska koprodukcija Krvno maščevanje režiserke Marije Zidar in je prejel sredstva v višini 120.000 evrov. Slovenski producent je produkcijska hiša Vertigo, s koproducentoma iz Srbije in Črne gore. Gre za avtorski-dokumentarni celovečerni film, katerega zgodba bo posneta v slogu opazovalnega dokumentarca in govori o albanski tradiciji – krvnem maščevanju.

Drugi projekt Illyricum je prejel sredstva v višini 180.000 evrov in je manjšinska koprodukcija hrvaškega režiserja Simona Bogojevića Naratha. Slovenski koproducent je produkcijska hiša Forum Ljubljana. Gre za zgodovinski igrani celovečerni film o antični prazgodovini ilirskih plemen živečih na področju Balkana. Večinski hrvaški koproducent je Kinorama, ki je na zadnje sodeloval pri filmu Izbrisana scenarista in režiserja Miha Mazzinija.

Oba projekta sta prvenca. Skupno je upravni odbor izbiral med sedeminštiridesetimi projekti, od tega jih je osemnajst prejelo podporo. Poleg slovenske režiserke Marije Zidar je bilo med režiserji uspešnih projektov kar osem režiserk.