Slovenski koprodukcijski projekt z nagrado Eurimages na Cartoon Movie

08. marec 2019
Of Unwanted Things and People je celovečerni animirani filmski projekt, ki po literarni predlogi priznanega češkega pisatelja Arnošta Goldflama nastaja v koprodukciji Slovenije, Češke, Slovaške in Poljske.

V Bordeauxu se je zaključil Cartoon Movie, intenziven tridnevni forum, na katerem se predstavljajo celovečerni animirani filmi v fazi razvoja ideje, razvoja projekta ali v fazi produkcije. Od ustanovitve leta 1999 se je na Cartoon Movie predstavilo več kot 333 filmskih projektov in letos prvič je sodelovala tudi slovenska produkcijska hiša. Projekt Of Unwanted Things and People je skupaj s koproducenti predstavljal Kolja Saksida (Zavod ZVVIKS).

Of Unwanted Things and People je celovečerni animirani filmski projekt, ki po literarni predlogi priznanega češkega pisatelja Arnošta Goldflama nastaja v koprodukciji Slovenije, Češke, Slovaške in Poljske. Film v tehniki lutkovne stop animacije skozi štiri magično-realistične pripovedi, namenjene predvsem otroškemu občinstvu, osvetli teme zapostavljenosti in (ne)zaželenosti različnih reči in celo ljudi. Izjemen potencial projekta se je pokazal že maja 2018, ko je na pitchu na Visegrad Animation Forum v Trebonu prejel nagradi žirije in publike za najboljši projekt, kar mu je tudi zagotovilo mesto na prestižni predstavitvi na Cartoon Movie.

Poleg pitchev je del Cartoon Movie tudi podelitev Eurimages (sklad Sveta Evrope za podpiranje koprodukcije, distribucije in prikazovanja evropskih filmov) nagrade za razvoj koprodukcij (Co-production Development Award), ki se je podelila deseto leto zapored. Letos je nagrado v kakovostnem izboru osmih finalistov prejel prav projekt Of Unwanted Things and People. Na podelitvi v Bordeauxu so bili prisotni vsi štirje koproducenti: Kolja Saksida (ZVVIKS, SI), Martin Vandas (MAUR film, CZ), Juraj Krasnohorský (Artichoke, SK) in Wojtek Leszczynski (WJTeam/Likaon, PL).

Podelitev nagrade je pospremila obrazložitev: “Projekt z obilico fantazije in domišljije predstavlja univerzalne, a nemalokrat težke situacije, ki se jih loti premišljeno in brez podcenjevanja otroškega načina razumevanja. Poleg tega predstavlja poklon umetnosti pripovedovanja zgodb. (vir: Variety)“

Na krovu slovenskega dela umetniške ekipe je režiser Leon Vidmar, čigar kratki animirani prvenec Slovo (2016) je prepotoval več kot 80 mednarodnih filmskih festivalov in prejel kar sedem nagrad. Avtorsko ekipo dopolnjujejo scenaristki Kaja Jerneja Balog in Maja Križnik, direktor fotografije Miloš Srdić, glavna animatorka Julia Peguet in avtorica likovne zasnove likov in scenografije Patricia Ortiz Martínez.

Projekt podpira Slovenski filmski center.


Sporočilo za javnost so pripravili v Zavodu ZVVIKS.