Slovenski kratki filmi na filmski tržnici v Clermont Ferrandu

30. januar 2019
Prvič se bodo na najpomembnejšem sejmu kratkega filma skupaj predstavile tri države, ki že redno sodelujejo na trržnici v Berlinu: Češka, Slovaška in Slovenija.

Od 1. do 9. februarja bo potekal 41. mednarodni festival kratkega filma v francoskem Clermont Ferrandu.

V sklopu festivala se bo od 1. do 9. februarja odvijala tudi filmska tržnica kratkih filmov, na kateri  bodo slovenski kratki filmi imeli svojo šesto zaporedno predstavitev. Prvič se bodo na najpomembnejšem sejmu kratkega filma skupaj predstavile tri države, ki že redno sodelujejo na trržnici v Berlinu: Češka, Slovaška in Slovenija. Skupna promocijska znamka CEC (Central European Cinema) se bo letos razširila tudi na promocijo in predstavitev  kratkega filma. Vse tri države pa ob promociji poglabljajo tudi svoje sodelovanje pri produkciji filmov in ustvarjajo nove povezave na prodročju animacije.

Del filmske tržnice je tudi koprodukcijski forum kratkega filma Euroconnection, ki ga sestavlja program izbranih projektov v nastajanju, pa tudi program predstavitev različnih evropskih producentov.

Letos se bo na koprodukcijskem forumu predstavila tudi večkrat nagrajena animatorka Špela Čadež s svojim novim kratkim animiranim filmom v nastajanju Steakhouse, ki pripoveduje o nevidnosti psihološkega nasilja v odnosu dolgoletnega para. Čadeževa bo projekt skupaj s producentko Tino Smrekar iz produkcijske hiše Finta Film predstavila 5. februarja. Film je nastal s finančno podporo Slovenskega filmskega centra in v koprodukciji z RTV Slovenija ter nemškim koproducentom Fabian in Fred, ki je bil uspešen na minulem razpisu regionalnega filmskega centra Hamburg Schleswig-Holstein. Film bo predvidoma končan v sredini leta 2020.

V sklopu največje festivalske tržnice kratkih filmov v Evropi je Slovenski filmski center pravkar izdal tudi katalog kratkih filmov (Shorts 2019), v katerem se predstavlja 22 filmov, ki so bili končani v letu 2018 in najavlja tudi filme, ki bodo končani spomladi. Med filmi je 12 igranih, 1 dokumentaren, 8 animiranih in 1 eksperimentalen.