Na Ta veseli dan kulture ob Cankarjevem letu na ogled Idealist

30. november 2018
Film iz leta 1976 scenarista in režiserja Igorja Pretnarja je nastal po romanu Martin Kačur Ivana Cankarja.

Letošnjemu praznovanju Prešernovega rojstnega dne, ki ga vsako leto obeležujemo 3. decembra, se z brezplačno projekcijo celovečernega igranega filma Idealist, scenarista in režiserja Igorja Pretnarja, pridružuje tudi Slovenski filmski center. Film iz leta 1976 je nastal po romanu Martin Kačur Ivana Cankarja.

Ljubiteljem filma bo tako že od danes, do vključno ponedeljka 3. decembra, na voljo poseben spletni kanal, preko katerega si bo mogoče ob tej priložnosti pogledati film, ki obeležuje letošnje Cankarjevo leto.

V obdelavi klasičnega slovenskega romana sledimo učitelju Martinu Kačurju, kako se spopada s konservativnim okoljem, a je zaradi svojih naprednih idej premeščen v majhno vas. Vaško okolje je bolj moreče, vpliv cerkvene in posvetne oblasti pa še večji. Čeprav Kačur spozna Tončko in se z njo poroči, postaja zagrenjen in razočaran. Ko se družba omili, Kačurja premestijo v prijaznejše okolje, a so se rane časa, ki so jih povzročile vse krivice, zažrle pregloboko. V nasprotju z ženo Kačur ne more razumeti sprememb. Umre mu še sin. Bo zmogel ohraniti svoj zanos in voljo ter nadaljevati izobraževanje neukih množic? Ga bo prekril sneg in za vedno pokopal njegove ideale?

V filmu igrajo: Radko Polič (Martin Kačur), Milena Zupančič (Tončka), Dare Ulaga (Ferjan), Stevo Žigon (župnik), Arnold Tovornik (župnik), Bert Sotlar (župan), Janez Albreht (Grajžar), Marjeta Gregorač (Minka) in drugi.

Film je leta 1976 na 23. Puljskem festivalu prejel veliko zlato areno za najboljši film, ter zlati areni za najboljšega igralca (Radko Polič) in najboljšo igralko (Milena Zupančič). Leta 1977 pa je Radko Polič za vlogo Kačurja prejel nagrado za najboljšega igralca na 10. moskovskem filmskem festivalu.

O svojih spominih na film Idealist je Milena Zupančič leta 2016 v intervjuju za Delo dejala:
»To je bilo eno lepših srečanj s Cankarjem… režiser Pretnar je bil izjemen. Sicer je bil zelo miren in tih človek, nikdar glasen. Bila sem začudena, kako ni dovolil, da je bil okrog kamere hrup – navadno vsi nekaj govorijo in komentirajo. Pri njem je morala biti popolna tišina, nihče ni smel niti pisniti. Pogosto imamo igralci pred snemanjem vaje, vaje za kamero, vaje za luč, za to in ono, veliko ponavljaš … Pretnar je nama (Radko Polič, op.)  omogočil, da sva imela za te potrebe dvojnike, namesto naju so vadili drugi, midva sva prišla samo na zadnjo vajo.«

Pri filmu so sodelovali še: direktor fotografije Mile de Gleria, avtor glasbe Bojan Adamič, scenograf Mirko Lipužič, kostumografka Alenka Bartl, med drugim tudi Badjurova nagrajenka in montažer Dušan Povh.