Sence nad Balkanom posnete tudi v Sloveniji

19. november 2018
Po velikem uspehu, ki jo je doživela prva sezona, se te dni snema druga sezona nadaljevanke Sence nad Balkanom, avtorja in režiserja Dragana Bjelogrlića. Snemanje je od petka 16. do nedelje 18. novembra potekalo tudi v Piranu.

Slovenski partner je produkcijska hiša Perfo, producenta Aleš Pavlin in Andrej Štritof sta ob tem povedala: »Ponosna sva, da lahko aktivno sodelujeva pri snemanju druge sezone. Do sodelovanja je prišlo zaradi uspešnega predhodnega sodelovanja z Draganom Bjelogrlićem in najine velike želje, da delno pri tem projektu sodeluje tudi Slovenija. Veseli naju, da je ta projekt tudi soudeležen v shemi ukrepa denarnih povračil za filmske in avdio-vizualne projekte na Slovenskem filmskem centru. Prepričana sva, da bo Slovenija kot filmska lokacija tako še bolj prepoznavna.« 

V filmski ekipi so soudeleženi tudi slovenski filmski ustvarjalci, in sicer s kostumografijo, masko in scenografijo. Lik majorja Kosmača je odigral Miha Rodman, v znamenitega predvojnega politika in teologa Antona Korošca, ki je leta 1928 postal tudi predsednik vlade Kraljevine Jugoslavije, pa se je prelevil Vlado Novak.

Avtor glasbe je, tako kot v prvi sezoni, Robert Pešut Magnifico.

»Imamo tudi nekaj imen, ki so znana širši javnosti, na primer Ivan Meštrović in Josip Broz, pa tudi znani slovenski politik in teolog Anton Korošec in Ante Godina, desna roka Al Caponeja in Anteja Pavelića. Razkrili bomo, kako je prišlo do postavljanja spomenika neznanemu junaku na Avali«, je ob začetku snemanja razkril Bjelogrlić, ki v nadaljevanki tudi igra v glavni vlogi.

Druga sezona Sence nad Balkanom se je s številčno in dobro uigrano ekipo ob začetku snemanja vrnila v Jatagan malu, kjer so bili posneti prvi prizori dramske srhljivke. Zgodba nove sezone poteka šest let po dogodkih iz prve sezone. Glavna lika Tane (Dragan Bjelogrlić) in Stanko (Andrija Kuzmanović) se zopet nahajata v središču misterije, ki lahko spremeni usodo Evrope. Mednarodne zarote, skrivna društva, ekstremne ideologije, »narko« vojne in dekadenca pred bližajočo se katastrofo so zgodovinsko ozadje vznemirljivega iskanja rešitve misterioznih in srhljivih zločinov, ki leta 1934 pretresajo Beograd. Nova sezona, ki še bolj ambiciozno prikazuje skrito zgodovino Balkana, ponuja spektakularno mešanico akcije in drame, misterije in napetosti in nas pelje prek blatnih ulic Jatagan male do bleščečih hodnikov oblasti na Dunaju.

Serija se bo, poleg Slovenije, snemala tudi na avtentičnih lokacijah v Srbiji in Avstriji, premierno prikazovanje je načrtovano za leto 2019.


Prispevek RTV Slovenija