Vsi proti vsem film Andreja Košaka zaključil snemanje

24. oktober 2018
Film govori o skorumpiranem županu, ki izgublja volitve.

Danes, v sredo 24. oktobra, snemanje novega celovečernega filma zaključuje scenarist in režiser Andrej Košak. Film z naslovom Vsi proti vsem govori o skorumpiranem županu, ki izgublja volitve. Poveže se s kriminalci, ki ugrabijo njegovega protikandidata in mu namestijo škandal. Protikandidat naredi samomor, primer preiskuje policija, na površje priplavajo zamere med prijatelji, partnerji, družinskimi člani ... Vsi so vpeti v medsebojne odnose, ki peljejo v neizbežno katastrofo. Z režiserjevimi besedami se film Vsi proti vsem »…tematsko ukvarja s korupcijo na vseh ravneh družbe, temu smo priča vsi, ki trenutno živimo v Sloveniji. Film seveda ne daje odgovora kako to rešiti, marveč pred nas postavlja vprašanje o  moralno etični drži na eni in lastni koristi na drugi strani. Zagotovo se bo v filmu marsikdo prepoznal, predvsem lokalni politični veljaki, ki nam dnevno krojijo usodo.«

V političnem trilerju v glavnih vlogah nastopajo slovenski igralci: Vlado Novak, Silva Čušin, Aleksandra Balmazovič, Uroš Potočnik, Rok Vihar, Jure Ivanušič, Peter Musevski in Iva Krajnc Bagola, poleg njih pa še srbski zvezdnik Petar Strugar ter uveljavljena makedonska igralca Blagoj Veselinov in Milan Tocinovski. Direktor fotografije je Američan Jason Mann, scenografijo oblikuje Sanja Vatič, kostumografinji sta Suzana Tkalčec in Ines Atman, oblikovalka maske je Lija Ivančič, glasbo pa ustvarja angleška skladateljica Linsday Wright.

»Film je bil v večini posnet v prečudovitem Kamniku, z mlado ekipo, ki se je izkazala z več kot profesionalno držo, in mi je omogočila, da posnamem res dinamičen in moderen film. Za kamero sem prvič izbral Američana Jasona Manna, ki bo v naš prostor vnesel doslej nevideno estetiko. Mislim, da gre za moj novi ustvarjalni ciklus, kjer se nagibam k daljšim in bolj dinamičnim kadrom. Montažo sem vnesel v notranjost kadra, pri tokratnem režijskem postopku me je navdihnil filmski mojster Luchino Visconti,« ob zaključku snemanja še pove Košak.

Producent filma je Zoran Dževerdanović iz produkcijske hiše Blade Produkcija, koproducent je produkcijska hiša Mind production iz Makedonije in RTV Slovenija ter igralsko društvo Daiga, sofinancer je Slovenski filmski center.

Košakov prvenec Outsider (1996) je eden kultnih filmov s področja bivše Jugoslavije, saj pokaže konec nekega časa skozi pogled mlade generacije. Prav tako je bil prvi slovenski uspeh glede na prodajo vstopnic z več kot 90.000 gledalci in z distribucijo po vseh republikah nekdanje skupne države. Kot zanimivost velja omeniti, da v Vsi proti vsem igra Uroš Potočnik, legendarni Bomba iz filma Outsider. Drugi celovečerni film Zvenenje v glavi (2002) je eden redkih filmov samostojne Slovenije, nastal po literarni predlogi. Posnet je bil po romanu najbolj prevajanega in največkrat nagrajenega slovenskega pisatelja Draga Jančarja. Oba filma sta bila prav tako slovenska kandidata za nominacijo za tujejezičnega oskarja.