V slovo igralki Tanji Poberžnik

22. oktober 2018
V 63. letu starosti se je poslovila igralka in sodnica Tanja Poberžnik.

V slovenskem in jugoslovanskem filmu se je pojavila na koncu sedemdesetih let, v petih letih (1977 – 1982) je nastopila v nekaj ključnih filmih pomembnih režiserjev takratnega skupnega kulturnega prostora in se potem posvetila drugim življenjskim vlogam.

Odkril jo je režiser Matjaž Klopčič, ki ji je leta 1977 ponudil vlogo v televizijskem filmu Zadnja šolska nalogaki ga je posnel po novelah Bena Zupančiča. V filmu je odigrala vlogo Zvonke.

Že leto kasneje je odigrala vlogo Ane v slavnem filmu Okupacija v 26. slikah hrvaškega režiserja Lordana Zafranovića, ki je v času nastanka izzval veliko polemik. Ane je hčerka Kapitana Balde, ki se zaroči z Italijanom Tonijem na predvečer bombardiranja Dubrovnika. Film je leta 1978 na puljskem festivalu prejel veliko zlato areno za najboljši film, srebrno areno za režijo in srebrno areno za kamero - prejel jo je Karpo Godina. Leto kasneje je bil film uvrščen v tekmovalni program filmskega festivala v Cannesu. V letu 1978 je Tanja Poberžnik nastopila  v prvem filmu Emirja Kusturice – Neveste prihajajo, ki ga je posnel za televizijo.

Tudi leta 1979 je nastopila v dveh filmih. Ponovno jo je poklical Matjaž Klopčič in ji v filmu Iskanja ponudil vlogo Ester, lepega in ranljivega dekleta, zaročenke enega izmed dveh glavnih junakov. Prvič jo je  k filmu povabil tudi Vojko Duletič in ji v filmu Draga moja Iza, pripovedi o razpadanju meščanske družine pred drugo svetovno vojno, ponudil vlogo partizanke Jelke.

Vlogo partizanke ji je leta 1980 ponudil tudi Živojin Pavlović, v filmu Nasvidenje v naslednji vojni, ki je nastal po romanu Menuet za kitaro pisatelja Vitomila Zupana. Kristina je zagrizena revolucionarka, ki glavnega junaka Berka sicer privlači, vendar se ne more strinjati z njeno pravovernostjo. Tudi ta film so leta 1982 prikazali v Cannesu.

Leta 1982 je odigrala zadnjo vlogo v slovenskem celovečernem filmu. Jože Gale ji je namenil vlogo Rezke v zgodovinskem filmu Pustota, pripovedi o tlačanski družini, ki je istega leta na festivalu v Pulju prejel zlato areno za scenografijo, ki sta jo ustvarila Niko Matul in Janez Kovič.