Premiera My Way 50 – med iskanim in najdenim svetom v Kinodvoru

02. oktober 2018
Celovečerni avtobiografski dokumentarec o času, ki ga je Maja Weiss živela in zabeležila v svojih filmih v pol stoletja svojega življenja.

Slovenski filmski center, javna agencija RS v skupni pobudi s Cankarjevim domom in mestnim kinom Kinodvor od jeseni 2017 prireja slavnostne premiere, namenjene promociji in večji dostopnosti slovenskega filma. V sklopu dogodkov Premiera slovenskega filma in ob 10-letnici delovanja mestnega kina Kinodvor si bodo obiskovalci tokrat lahko ogledali film My Way 50 – med iskanim in najdenim svetom scenaristke in režiserke Maje Weiss. Premiera filma bo v sredo, 3. oktobra ob 20.30 uri v Kinodvoru. Pred tem si ga bo v sklopu festivala Mesto žensk, prav tako v Kinodvoru, mogoče ogledati že ob 10. in 15. uri.

My Way 50 – med iskanim in najdenim svetom: Maja Weiss v prvi osebi, vedno angažirana, v iskanju resnice … in filmskih projektov, s katerimi je od nekdaj izpostavljala zamolčano, nevidno, nezaželeno. V filmih se je ukvarjala s Černobilom, Nubami, Darfurjem, vojno za vodo, žrtvami totalitarnih režimov, ostanki nekdanje skupne države, delavskim razredom, nacionalizmom, ksenofobijo, tudi z begunci – daleč pred begunskim valom. Obenem si je ustvarila družinsko okolje, ki deluje kot neke vrste zadruga.

Celovečerni avtobiografski dokumentarec o času, ki ga je Maja Weiss (Varuh meje, Cesta bratstva in enotnosti) živela in zabeležila v svojih filmih v pol stoletja svojega življenja.

V filmu nastopajo: Maja Weiss, Marija Weiss, Boris Weiss, Ida Weiss, Peter Braatz, August Braatz, Larissa Braatz, Martin Turk, Alenka Puhar, Tomo Križnar, Božidar Flajšman, Carmen Knoebel, Dušan Šarotar, Boris A. Novak, Mehmedalija Alić, Branko Cvelbar, Margarethe von Trotta, Sonja Savić.

Film je nastal s finančno podporo Slovenskega filmskega centra, ter v  koprodukciji RTV Slovenija, Taris Film in Bela film. Producent filma je Zavod Maja Weiss.

Festivali in nagrade: Festival dokumentarnega filma, Ljubljana. Mednarodni filmski festival Kranjska Gora. DOKUDOC, Maribor. Festival slovenskega filma, Portorož.