Bliža se 15. edicija Mednarodnega festivala animiranega filma Animateka

07. september 2018
V sredo 5. septembra so se zaključile prijave v tekmovalne programe kratkih animiranih filmov. Letos je prispelo 669 filmov, kar je 65 več kot lani. Število prijav se tako znova približuje rekordu iz leta 2016, ko so jih našteli kar 717.

Bliža se 15. edicija Mednarodnega festivala animiranega filma Animateka.

V sredo 5. septembra so se zaključile prijave v tekmovalne programe kratkih animiranih filmov. Letos je prispelo 669 filmov, kar je 65 več kot lani. Število prijav se tako znova približuje rekordu iz leta 2016, ko so jih našteli kar 717.

Med prijavljenimi filmi se jih bo 120 potegovalo za uvrstitev v Vzhodno in Srednjeevropski tekmovalni program, 281 se jih je prijavilo v tekmovalni program Mladi talenti Evrope, v otrokom namenjeni Slonov tekmovalni program pa 268. Rezultati selekcije bodo znani 5. oktobra.

Animacije prihajajo iz 63 držav, od Poljske in Francije pa vse do Singapurja in Afganistana, s 35 prijavljenimi filmi je odlično zastopana tudi Slovenija. Programski direktor festivala Igor Prassel pri tem še posebej izpostavlja številčnost prijav mladih slovenskih animatorjev, predvsem študentov Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani, ki so ga s tem izjemno pozitivno presenetili.

Tudi letos si torej obetamo raznolik in kakovosten program, kar je brez dvoma eden od razlogov, zaradi katerih se ob tej priložnosti lahko pohvalijo tudi z novico, da je Animateka znova uspešno kandidirala na evropskem razpisu in pridobila podporo podprograma MEDIA Ustvarjalne Evrope.

V tem krogu razpisa je Animateka eden od zgolj treh festivalov animiranega filma s podporo MEDIA, prejela pa je najvišji možni znesek za festivale kratkega filma (33.000 EUR).