Dolgoročno investiranje v domače filme povečuje gledanost in mednarodno prisotnost

13. junij 2018
Latvija je letos ob praznovanju 100 let neodvisnosti od države pridobila dodatnih sedem milijonov evrov.

V sredo, 13. junija, je v ljubljanskem Pritličju potekal pogovor v sklopu sodelovanja med Slovenskim filmskim centrom in Nacionalnim filmskim centrom Latvije. Na pogovoru so o primerih dobrih praks, ter kaj za razvoj filma in filmsko industrijo pomeni 60 % zvišanje sredstev za film v Latviji, spregovorili latvijski ugledni gostje: producentka Alise Gelze, režiser Renārs Vimba, producent Roberts Vinovskis in Lelda Ozola iz Nacionalnega filmskega centra Latvije - Media Deska. Pogovor je povezovala scenaristka in režiserka Urša Menart. 

Latvija je namreč letos ob praznovanju 100 let neodvisnosti od države pridobila dodatnih sedem milijonov evrov. V praksi slednje pomeni, da je Nacionalni filmski center Latvije že leta 2014 začel sodelovati v programu, posvečenem stoletnici države. Latvijsko Ministrstvo za kulturo pa je ta program uvedlo na različnih kulturnih področjih, Nacionalni filmski center je bil prva ustanova, ki je to zamisel spodbujala in dosegla precejšnje povečanje sredstev, predvsem za filmsko industrijo. Vsi sogovorniki so se strinjali in pokazali tudi na konkretnih primerih, da dolgoročno investiranje v domačo filmsko produkcijo povečuje gledanost in mednarodno prisotnost. Tako so v Latviji trenutno med desetimi najbolj gledanimi filmi v kinematografih, v konkurenci s hollywoodsko produkcijo, kar štirje latvijski, med drugim tudi na prvih dveh mestih. Od kar država kontinuirano investira v domačo filmsko produkcijo, se je povečalo tudi število gledalcev vseh starosti. Država je znotraj izobraževalnega sistema uvedla tudi poseben ukrep, ki prav mlademu občinstvu in šolam omogoča kontinuirano spremljanje domačega filma tako v kinematografih, kakor tudi na drugih medijskih platformah.

Letos Latvija tako proslavlja stoto obletnico države z nizom šestnajstih celovečernih filmov. S skupnim proračunom v višini 7,5 milijona EUR (2014–2018) je Nacionalni filmski center Latvije te projekte izbral izmed 65 predlogov, s poudarkom na raznolikosti nadarjenih filmskih ustvarjalcev in žanrov v državi.

Kot smo lahko slišali na pogovoru, program, posvečen stoletnici, obsega šest celovečernih igranih filmov, dva celovečerna animirana filma in osem celovečernih dokumentarnih filmov. Polovica – torej osem filmov iz tega programa – je že bilo premierno prikazanih (od sredine leta 2017) z zelo dobrimi rezultati. Prvi prikazani film Grandfather Who Is More Dangerous Than Computer je bil lani drugi najbolj priljubljen film v kinematografih. Tudi vsi preostali filmi iz programa, posvečenega stoti obletnici, so pri občinstvu zelo priljubljeni, nekateri so vzbudili tudi mednarodno pozornost. Dokumentarni film The Bridges of Time bo na primer premierno prikazan v tekmovalnem programu mednarodnega festivala v Karlovih Varih.

V sklopu sodelovanja med Slovenskim filmskim centrom in Nacionalnim filmskim centrom Latvije bo v  Slovenski kinoteki danes ob 21. uri odprtje cikla Sodobnega latvijskega filma, ki bo potekal od 13. do 21. junija. Na prvi večji predstavitvi sodobnega latvijskega filma v Sloveniji bodo prikazani celovečerni in kratki filmi iz zadnjih dveh let, predstavili bodo glavne smernice kinematografije z daljnega severa. Predstavitev slovenske kinematografije, s predstavitvijo sodobnih slovenskih filmov ter slovenskih filmskih ustvarjalcev, pa se bo na filmskem festivalu v Rigi zgodila oktobra letos.

Celoten pogovor si lahko ogledate na tej povezavi

Povezane novice