Premiera glasbeno-dokumentarnega filma Videl sem mrtvega psa

12. junij 2018
V petek, 15. junija ob 20. uri, v Kinu Delavskega Doma Trbovlje.

Dvoletni raziskovalni projekt avtorja in režiserja Mateja Ocepka bo 15. 6. ob 20.uri doživel svetovno premiero v Trbovljah. Koncept snemanja filmov kjer zvoki narave in urbanega okolja kreirajo živo glasbo ter raziskujejo družbo, prostore in naravna zvočila, je obrodil prvi sadež. Dolgometražni 90-minutni film z imenom Videl sem mrtvega psa je prvi film v seriji prihajajočih, ki je bil posnet celotno na slovenski obali. Avtor z kamero in posebno snemalno napravo, katero je razvijal več let in spravil v majhen kovček, ustvarja pejsaž prvoosebnih zvočnih sprehodov. Ti gledalca popeljejo v svet, kjer postane vsak predmet na sprehodu zvočilo in hkrati glasbeni inštrument.

Da si boste lažje predstavljali – noga, ki brcne pločevinko piva postane udarec snare bobna. Žičnata ograja in šumenje listov poskrbi za ambientalni stereo sampler ujet v zanko. Smetar in kanta postaneta nizkofrekvenčni boben in steklenica Radenske činela. Vsi ti zvoki se improvizirano nadgrajujejo, prepletajo in združujejo v zanimiv večplasten ritem, ki gledalca zaziblje in zasanja v posebno doživetje. Avtor skozi sprehode po različnih mestih in lokacijah odpira zanimiv vpogled v današnjo družbo, kjer raziskuje tako zvoke kot resnične in izmišljene zgodbe ljudi in mest.

V filmu poleg številnih naključno intervjuvanih oseb igra glavno vlogo mlada Valentina Plaskan, ki uprizarja ljubezensko zgodbo osivelega mornarja, ki je nekoč jedel mrtve pse zaradi afrodiziaka moškosti. Valentina je magistrirala na AGRFT, igrala je že v več slovenskih filmih (Anina provizija, Psi brezčasja, Strah), mnogi pa jo poznajo tudi po negativni vlogi v seriji Ena žlahtna štorija. Poleg nje v filmu nastopata še dva primorska igralca, Urška Bradaškja ter Boris Piciga.

ZAGON SPLETNEGA KINA V SLUŠALKAH

Premiera filma bo tudi uradni zagon kina v slušalkah, spletne platforme, ki bo od tega dne začela delovati globalno. Registrirani uporabniki iz celega sveta bodo lahko tako uživali v novih epizodah ter bili deležni unikatne avdio-vizualne izkušnje. Za ogled filmov so obvezne dobre slušalke, saj le tako gledalec doživi izkušnjo kot si jo je avtor zamislil. ‘Headphone Cinema’ ima danes že več kot pet tisoč sledilcev. Avtor pravi, da je koncept spletnega kina zasnovan na facebook platformi, preko katere vsak komentar zadovoljnega gledalca kina sproži naslednjo edicijo filma v tedenskem razmiku. Te se nato viralno uprizarjajo in nadgrajujejo, odvisno od komentarjev in angažiranosti sledilcev. Projekt so podpirle tudi različne tuje filmske in avdio-vizualne inštitucije, neprofitne organizacije ter podjetja, ki vidijo v platformi zanimiv preplet kreativnosti, oglaševanja in filmske umetnosti.

PREMIERA FILMA ‘VIDEL SEM MRTVEGA PSA’ Z ŽIVO GLASBO

Avtor, ki prihaja iz Trbovelj bo svoj večplastni projekt zaštartal v petek, 15. 6. ob 20.uri v Kinu DDT Trbovlje. Za ta dogodek bo svoj film predstavil z živo glasbo, kjer bo na odru dodatno uglasbil film s pomočjo kamnov, listov, vode, odpadkov in raznih drugih zvočil.

Brezplačne vstopnice za predstavo so na voljo na elektronskem naslovu filmpes@labdss.com ali na blagajni Delavskega Doma v Trbovljah. Po premieri filma bo sledi še »after party« z izvirnim DJ-jem imenovanim Đony Dekca, ki bo vrtel non-šalantno glasbo v Kavarni DDT. Vabljeni!

Besedilo pripravil: Kreativni Laboratorij (LabDss)