Na zagrebškem Animafestu sedem slovenskih animiranih filmov

07. junij 2018
Dušan Kastelic, Grega Mastnak, Katarina Nikolov, Kolja Saksida, Nejc Saje, Jernej Žmitek in Špela Čadež.

Mednarodni festival animiranega filma v Zagrebu Animafest je bil ustanovljen leta 1972, letos poteka od 4. do 9. junija. Gre za drugi najstarejši festival animiranega filma na svetu in je eden najpomembnejših festivalov te filmske zvrsti.

Letos se na njem predstavlja kar sedem slovenskih avtorjev in sicer: Dušan Kastelic v glavnem tekmovalnem programu s Celico, kratkim animiranim filmom, ki je do sedaj prejel že več kot 25 nagrad. Med drugim je aprila zmagal tudi na filmskem festivalu Cinequest v Kaliforniji, s čimer se je uvrstil med nominirance za prestižno nagrado oskar. Na 20. Festivalu slovenskega filma v Portorožu je prejel vesno za najboljši animirani film.

V tekmovalni program otroških filmov so se uvrstili Grega Mastnak in kratki animirani film Princ Ki-Ki-Do: Zima, Katarina Nikolov s Kraljem Matjažem in Kolja Saksida s kratkim lutkovnim animiranim filmom Koyaa – Divji ležalnik.

V družinskem programu si bodo obiskovalci lahko ogledali 25 minutni kratki animirani film Martin Krpan režiserja Nejca Sajeta in 11 minutni kratki animirani film Maček Muri – Sprehod režiserja Jerneja Žmitka.

V programu »ribnjak«, v katerem se predstavljajo zmagovalci Animafesta v različnih kategorijah, pa bo na ogled večkrat nagrajena Nočna ptica, film slovenske režiserke in animatorke Špele Čadež. Animirani kratki film je prejel veliko nagrado na lanski ediciji Animafest.

V sklopu profesionalnega programa festivala »Animafest Pro« se bo v petek 8. junija ob 13.00 uri predstavila CEE Animation, mednarodna iniciativa z aktivnostmi za promocijo, dostop do trgov, »pitching« in profesionalni trening, ki jo s tem letom prevzema v vodenje Društvo slovenskega animiranega filma. V istem sklopu bo Kolja Saksida predstavil tudi projekt (Ne)zaželene reči celovečerne mednarodne koprodukcije kot primer dobre prakse regionalnega sodelovanja. Gre za štiri kratke zgodbe na podlagi knjižne predloge slavnega češkega avtorja Arnošta Goldflama, ki jih bodo ustvarili režiserji iz Poljske, Slovaške, Češke in Slovenije.

Vsi filmi, razen Kralja Matjaža, so nastali s finančno podporo Slovenskega filmskega centra.