Društvo slovenskih režiserjev podelilo plaketi kosobrin

18. april 2018
Podelitvi nagrad je sledil pogovor o slovenski scenaristiki s podnaslovom KAJ PA SCENARIJ?

Društvo slovenskih režiserjev je sinoči v Slovenski kinoteki na Večeru DSR s podnaslovom KAJ PA SCENARIJ? podelilo plaketi kosobrin za dragocene filmske sodelavce prvima prejemnikoma nagrade, mojstru tehnike Janezu Petretiču in koloristu Emilu Svetliku (do l. 2017 je bila nagrada namreč samo priponka), Zdravku Duši pa častno članstvo sekcije DSR Scenaristi.

»V časih, ko o tem ni še nihče razmišljal, je Zdravko Duša vztrajal, da je scenarij duša vsakega filma. Polnih deset let je prvi kazal jezik na šoli filmske pripovedi Pokaži jezik in postavljal temelje scenaristične vzgoje. Društvo slovenskih režiserjev in DSR Scenaristi mu zato s spoštovanjem dodeljujeta častno članstvo.«

Podelitvi nagrad je sledil pogovor o slovenski scenaristiki, ki ga je povezoval predsednik sekcije DSR Scenaristi in programski vodja Scenarnice Matevž Luzar, sodelovali pa so Zdravko Duša, ustanovitelj in programski vodja scenaristične šole Pokaži jezik, predstojnik katedre za scenaristiko na AGRFT red. prof. mag. Miroslav Mandić, režiser in scenarist Darko Sinko, udeleženec Scenarnice in več mednarodnih scenarističnih delavnic, in Danijel Hočevar, producent in programski vodja mednarodne scenaristične delavnice Midpoint.

Udeleženci so soglasno ugotovili, da so trenutne razmere na področju slovenske scenaristike zelo optimistične in da je v zadnjem desetletju prišlo do velikanskih premikov v kakovosti izdelkov, ki prihajajo na razpise za financiranje filmskih projektov, za kar imajo brez dvoma zasluge tudi različne oblike izobraževanja na področju scenaristike.