Naši kratki na Finskem

06. marec 2018
V tekmovalni program svetovnega festivala kratkega filma sta uvrščena dva slovenska kratka filma: animirani film Dušana Kastelica, The Box / Celica in kratek dokumentarni film Trahere, režiserjev Juša Jeraja in Atile Urbančiča.

Od 7. do 11. marca bo v Tampere na Finskem potekal eden najpomembnejših svetovnih festivalov kratkega filma, na katerem je v tekmovalni program skupno uvrščenih enainšestdeset filmov iz šestinštiridesetih držav. V tekmovalni program sta uvrščena tudi dva slovenska kratka filma in sicer: animirani film Dušana Kastelica, The Box / Celica, ki govori o življenju v celici, ki je dolgočasno in turobno – dokler nekega dne sredi prostora ne vzklije majhen deček! Otrok je drugačen od drugih prebivalcev celice. V nasprotju s ploskoglavimi bitji je namreč živahen in radoveden. Ko odrašča, gre ploskoglavim sosedom čedalje bolj na živce. In potem jim nekoč dobesedno zraste čez glavo … Animirani film je na lanskem 20. Festivalu slovenskega filma prejel nagrado za najboljši animirani film in nastal v produkciji Bugbrain inštituta ter koprodukciji RTV Slovenija. Finsko občinstvo si ga bo lahko ogledalo 7. in 9. marca, 10. marca pa bo imel film severnoameriško premiero na festivalu Cinequest – sklop animirani svetovi. Cinequest združuje svetove filmskih umetnosti in tehnologije, ter s tem omogoča ustvarjalcem, inovatorjem in občinstvu ustvarjanje ter medsebojno povezovanje z mislijo na boljši jutri. Na istem festivalu bo v soboto, 10. marca, prikazan tudi z Vesnami večkrat nagrajeni film slovenske režiserke Hanne Slak, Rudar.

Drugi, ki se je uvrstil v tekmovalni program na Finskem je kratek dokumentarni film Trahere, režiserjev Juša Jeraja in Atile Urbančiča. Globoko v nedrjih rodne grude, med idiličnimi kuclji, živijo možje in njihovi traktorji. Trahere je kratek dokumentarni film o morda najbolj slovenskem odnosu: človek–traktor. Film je bil premierno prikazan na 20. Festivalu slovenskega filma,  mlada avtorja pa sta takrat o sebi dejala, da sta: »Stara kolega in popolna filmska začetnika. Izkušenj nimata, še manj pa znanja, zato kleno sledita mentaliteti »fake it till you make it«. Trahere je njun prvi, a vsekakor ne zadnji film«, ki je nastal v produkcijski hiši Trahere. Finskemu občinstvu bo na ogled 8. in 10. marca.

Filmi so nastali s finančno podporo Slovenskega filmskega centra, javne agencije RS.