V najdaljši noči na ogled 38 filmov

22. december 2017
Noč kratkih filmov

Na pobudo Slovenskega filmskega centra so na zimski solsticij, 21. decembra 2017,  četrto leto zapored izbrane kinodvorane preplavili kratki filmi, v Slovenski kinoteki pa je tudi letos potekal osrednji dogodek.

Praznovanju Noči kratkega filma se je letos pridružilo kar sedemnajst izbranih kinematografov znotraj Art kino mreže po vsej Sloveniji. Dogodku se je pridružila tudi nacionalna televizija, kjer so bili izbrani kratki filmi na ogled na drugem programu Televizije Slovenije.

Slovenski filmski center je kot do sedaj k programskemu sodelovanju povabil Društvo slovenskih režiserjev, Društvo slovenskega animiranega filma, Društvo za uveljavljanje kratkega filma Kraken, Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo, Akademijo umetnosti Univerze v Novi Gorici, Festival slovenskega filma ter Slovenski filmski arhiv pri Arhivu RS in Zavod za sodobno umetnost SCCA -Ljubljana. Tehnično pomoč je prispeval Studio Viba film.

Obisk dogodkov je bil brezplačen, odziv občinstva pa zelo dober.

Naslednja priložnost ogledov kratkih filmov na velikem platnu bo 5. februarja in 7. maja 2018 v Kinodvoru. Na februarski ediciji Naših kratkih si bo mogoče ogledati:
Fountain, režiserja Gorana Vojnovića, na letošnji Animateki z občinstvom nagrajena The Box (Celica), režiserja Dušana Kastelica – film je na 20. Festivalu slovenskega filma prejel vesno za najboljši animirani film, She blinks and flowers tremble, režiserja Nika Novaka in Ko sem se pogledala navzdol, režiserja Branka Potočana.

Na že znano zastavljeno vprašanje: »Koliko kratkih filmov torej lahko spraviš v najdaljšo noč?« pa bo potrebno počakati do prihodnjega zimskega solsticija.

Povezane novice