Nagrada rožnati zmaj za kratki film Po gladini Blaža Slane

01. december 2017
Kratki film o osebi, okuženi z virusom HIV.

Film režiserja Blaža Slane Po gladini se je letos že predstavil v tekmovalnem programu 20. Festivala slovenskega filma v Portorožu in na Kino Otok v Izoli, minuli teden pa je na odprtju Festivala gejevskega in lezbičnega filma v Ljubljani prejel nagrado žirije rožnati zmaj za najboljši kratki film.

Film je bil pred kratkim predvajan tudi na festivalu LesGaiCineMad v Madridu in Serile Filmului Gay International Film Festival v Cluju, kjer je bil zelo dobro sprejet, saj se bo v prihodnje na povabilo organizatorjev predvajal še na drugih festivalih po Španiji, Franciji in Avstraliji.

Blaž Slana: »V filmu smo želeli resno temo predstaviti na gledljiv, provokativen in ne preveč turoben način, ki pritegne.«

Devetnajstminutni film, ki obravnava tematiko posameznikovega soočanja z virusom hiv, je nastal v sodelovanju z organizacijo ŠKUC in skuša opozoriti na še vedno prisotne stereotipe do okuženih.

Film pripoveduje o dveh mladih fantih in njunem odnosu. Mitja se po neuspešni epizodi iz Berlina vrne v Slovenijo, kjer ga čaka fant Bojan. Snidenje se izkaže za težavno, saj skuša Mitja Bojanu zaupati skrivnost, ki bi lahko uničila njun odnos. Preden pa mu uspe najti primeren trenutek za pogovor, Mitji stvari uidejo iz rok.

Blaž Slana je doslej posnel pet kratkih filmov, leta 2005 pa je za svoj kratki film Slaba mati na Grossmannovem festivalu filma in vina v Ljutomeru prejel nagrado hudi maček.

Igralsko ekipo sestavljajo: Dario Nožič Serini, Rok Roudi, Anja Drnovšek, Rok Kravanja, Andraž Jug, Miha Možina, Peter Frankl in Rok Žurbi.

Režija: Blaž Slana
Scenarij: Blaž Slana, Gregor Vinter, B. Thomas Conway
Producenti: Blaž Slana, Sandi Jesenik, B. Thomas Conway
Direktor fotografije: Grégory Weisert
Scenografija: Eva Ferlan
Kostumografija: Teja Đuragić
Oblikovalka maske: Maja Razboršek
Glasba: Chapavich Temnitikul
Snemanje zvoka: David Wetter Zagajšek
Montaža zvoka: Julij Zornik, Jaka Skočir, Žiga Rangus
Montaža: Darej Šömen, Lukas Miheljak
Asistentka režiserja: Kristina Rešek
Prvi asistent dir. fot.: Ksaver Šinkar
Drugi asistent dir. fot.: Jan Majstorović
Korekcija barv: Grégory Weisert
Asistent produkcije: Sinan Mihelčič
Asistent scenografije: Gašper Tesner
Best Boy: Matjaž Jamnik
Država produkcije: Slovenija
Produkcijske hiše: Bolehnečici-film, ŠKUC, JEDA, Plan 9