Na Ta veseli dan kulture na ogled pet filmov

30. november 2017
Pet kratkih filmov iz različnih obdobij.

Letošnjemu praznovanju Prešernovega rojstnega dne, ki ga vsako leto obeležujemo 3. decembra, se s svojimi brezplačnimi projekcijami slovenskih filmov prvič pridružuje tudi Slovenski filmski center, javna agencija RS. Slovenski javnosti bo tako že od danes, do vključno nedelje 3. decembra, na voljo poseben spletni kanal, preko katerega si bo mogoče ob tej priložnosti pogledati sklop filmov, ki jih je slovensko občinstvo morda že nekoliko pozabilo. Prav zato so na voljo za osvežitev spomina ali pa tudi za prvi ogled.

Gre za pet kratkih filmov iz različnih obdobij. Prva dva sta nastala v produkciji nekdanjega, edinega državnega producenta Viba film, filmi iz novega tisočletja pa so nastali v okviru neodvisnih producentskih hiš.

Samomorilci, pozor! iz leta 1967 režiserja Maka Sajka je z Jožetom Pogačnikom ustvaril prodorne črno bele utrinke takratne družbe. Zid iz leta 1982 režiserja Žareta Lužnika, prezgodaj preminulega filmskega avtorja, je v svojem kratkem filmu že napovedal prevratno moč pankovskega gibanja v Sloveniji. Leta 2002 je pod taktirko Arkadene nastala Atorzija, režiserja Stefana Arsenijevića, ki je leta 2003 na Berlinalu za film prejel zlatega medveda in je najbolj uspešen poosamosvojitveni slovenski kratki film. Emotion film je bil producent Every Breath You Take iz leta 2007, režiral ga je Igor Šterk, leta 2008 je bil premierno prikazan na beneškem filmskem festivalu. Cvinger film pa je bil producent večkrat nagrajenega filma Srečno, Orlo! iz leta 2016, mlade režiserke Sare Kern. Slednji je svojo svetovno premiero doživel na lanskem prestižnem beneškem festivalu.

Pregled zelo različnih kratkih filmov bo tako starejšemu kot mlajšemu občinstvu prinesel vpogled v bogato ustvarjalnost režiserjev različnih generacij, obenem pa tudi pogled v duh časa, kakršen je bil. Se je ta spremenil ali je morda vendarle ostal?