Nagrada za študentski kratki film Zamejen

25. oktober 2017
Nagrada za najbolj inovativen dokumentarni filmski jezik.

Študentski kratki dokumentarni film Zamejen, v režiji Lea Černica in v produkciji Akademije za gledališče, radio, film in televizijo, je na Szczecin European Film Festivalu na Poljskem prejel denarno nagrado v vrednosti 2.300 evrov za najbolj inovativen dokumentarni filmski jezik. Nagrado podeljuje Poljski filmski inštitut, festival pa je potekal od 19. do 23. oktobra.

Štiričlanska mednarodna žirija v sestavi Bartosz M. Kowalski, režiser (Poljska), Francesca Fini, filmska ustvarjalka in festivalska kuratorka (Italija), Gonçalo Almeida, filmski ustvarjalec (Portugalska) in Bernd Buder, festivalski kurator in organizator (Nemčija), je v obrazložitvi zapisala, da gre za: »Dokumentarni film, ki na zelo učinkovit, zabaven in inovativen način združuje veliko različnih vizualnih jezikov in čustvenih plasti osebne in nacionalne zgodovine.«

Festival, ki je letos obeležil svojo 12. edicijo, se osredotoča na kratke dokumentarne filme iz Evrope, ki prečkajo meje dokumentarnega filma. Poleg tega prikazujejo otroške filme, filme posnete z mobilnimi telefoni, glasbene posnetke in filme iz regije Pomeranija, ležeče blizu obale Baltiškega morja. Zadnje tri kategorije so tudi tekmovalne. Festival prav tako organizira pogovore o filmih in uvaja sektor, ki je posvečen vzpostavljanju in delu z občinstvom v okviru sodelovanja med festivali poljsko-nemške regije Pomeranija.

V Sloveniji so film predvajali na Festivalu kratkega filma Fekk, ki je potekal od 28. avgusta do 2. septembra letos.