100. letnica rojstva Jožeta Babiča

27. januar 2017
Z današnjim dnem se pričenja program prireditev ob 100. letnici rojstva igralca, gledališkega, filmskega in televizijskega režiserja Jožeta Babiča.

Jože Babič, ki se je rodil 13. 2. 1917 v Povžanah pri Materiji je pustil pomemben pečat v slovenski filmski zgodovini. Posnel je šest celovečernih filmov, od tega štiri v Sloveniji (Tri četrtine sonca, Veselica, Po isti poti se ne vračaj, Poslednja postaja) ter po enega na Hrvaškem (Trčenje na vzporednicah) in v Bosni (V spopadu). Zelo bogat je tudi njegov radijski in televizijski opus. Za svoje ustvarjanje je prejel številne nagrade, med drugim zlato (Tri četrtine sonca) in srebrno (Veselica) areno na Festivalu jugoslovanskega igranega filma v Pulju, Prešernovo nagrado za življenjsko delo na področju gledališke, filmske in televizijske režije ter Badjurovo nagrado za življenjsko delo. Umrl je 10. 5. 1996 v Ljubljani.

V počastitev 100. obletnice Babičevega rojstva, bodo v njegovem rojstnem kraju postavili tudi spominsko ploščo.

Njegov film Tri četrtine sonca bo danes, 27.1.2017 ob 20:30, prikazan v Kinoateljeju v Novi Gorici. To je Babičev prvi film, posnel pa ga je leta 1959 na železniški postaji v Novi Gorici. Kot se je sam po vojni vrnil iz nemških taborišč, tako čakajo njegovi junaki na postaji nekje sredi Evrope na transport v domovino. V subtilnih atmosferah se skrivata strah pred bodočnostjo in zavest, da jim bodo posijale le »tri četrtine sonca«.

Različnim dogodkom pa se pridružuje tudi Slovenska kinoteka, ki v sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom, Slovenskim filmskim arhivom pri Arhivu RS, in RTV Slovenija v februarju pripravlja retrospektivo njegovih filmov.

Podrobnejši program vseh dogodkov najdete tukaj.

Priloge