Laibach v Severni Koreji

18. november 2016
Glasbeni dokumentarec Dan osvoboditve (Liberation Day) bo premierno prikazan na enem najbolj prestižnih festivalov dokumentarnega filma - mednarodnem dokumentarnem festivalu v Amsterdamu, ki bo poteka od 16. do 27. novembra 2016.

Premiera filma z ekskluzivnim koncertom skupine Laibach v živo bo v času otvoritvenega vikenda IDFA Melkweg, v soboto, 19. novembra 2016 ob 19:30 (dvorana Rabozaal)

Avgusta 2015 je kultna skupina LAIBACH, "inženirji človeški duš", kot se sami poimenujejo, postala prva tuja rock skupina, ki je kdajkoli nastopila v skrivnostni državi Severna Koreja. Priložnost za to – ali pretveza, odvisno od vašega videnja – je bila 70. obletnica Dneva osvoboditve, ki obeležuje konec japonske kolonialne nadvlade leta 1945. Latvijsko-norveška naveza je dobila edinstveni dostop, da je lahko sledila kontroverzni skupini in procesu postavljanja tega zgodovinskega koncerta v državi, ki je največkrat označena kot najbolj izolirana država na svetu.

Glasbeni dokumentarec LIBERATION DAY režiserjev UĢISA OLTEJA (Latvija) in MORTENA TRAAVIKA (Norveška), ki je ob tem nastal, bo slavnostno prikazan na Mednarodnem festivalu dokumentarnega filma v Amsterdamu, IDFA 2016, v času otvoritvenega vikenda IDFA Melkweg. Pred projekcijo bo uvodni video komentar podal priznani kulturni kritik in filozof Slavoj ŽIŽEK.

"Menim, da je Laibach v Severni Koreji najbolj fascinanten kulturni, ideološki in politični dogodek v 21. stoletju do sedaj"

Slavoj Žižek

Film je nastal v produk ciji VFS Films, Traavik.info in koprodukciji Mute Records (VB),Norsk Fjernsyn (Norveška) in Staragara, s finančno pomočjo Filmskega centra Latvija, Culture Capital Foundation., Arts Council Norway in Slovenskega filmskega centra.

V Sloveniji bo na sporedu na začetku leta 2017.

 

Trailer filma: https://vimeo.com/vfs/review/186260891/a5928b0e3c

Spletna stran filma: http://www.liberationday.film/

Fotografije in promocijski material:

https://www.dropbox.com/sh/mta0vnbt2hacwt0/AADGsKo...

Več o koncertih v Severni Koreji:

http://www.traavik.info/mass-media/#16

http://www.traavik.info/projects/laibach-the-liber...