Blue Velvet Revisited Petra Braatza v Londonu

04. oktober 2016
Zakulisje snemanja kultnega Lynchevega filma Modri žamet, ki ga je posnel Peter Braatz, premierno na Londonskem festivalu.

Premiera dolgo pričakovanega filma režiserja Petra Braatza bo 7. oktobra na filmskem festivalu v Londonu.

Leta 1985 je nemški režiser Peter Braatz, ki živi v Sloveniji, pridobil ekskluzivno pravico, da dokumentira celotno snemanje kultnega trilerja Davida Lyncha "Modri žamet". Večina teh posnetkov je bila do danes skrita očem javnosti.

V filmu "Blue Velvet Revisited – Ponovni pogled na Modri žamet" so Super8 posnetki, zvočni zapisi, fotografije, slike, predmeti in relikvije, ki jih je v času snemanja zbral avtor, ponovno izbrani in zmontirani v nov film na podlagi zgodbe, ki jo samo s slikami pripoveduje avtor Peter Braatz.

Film bo v Londonu prikazan v sekciji "Cult" (Kult), londonske premiere pa se bodo udeležili scenarist, režiser in producent Peter Braatz, koproducentka Ida Weiss, avtorja originalne glasbe Erik Stein in Jon Boux (Cult With No Name) in grafični oblikovalec Jonathan Barnbrook.

Sočasno s svetovno premiero v Londonu bo tudi premiera na ameriškem kontinentu in sicer na filmsko-glasbenem dogodku Festival Of Disruption, katerega kurator je prav David Lynch.

Slovenska premiera filma bo novembra na Ljubljanskem mednarodnem filmskem festivalu (LIFFe), kjer bo premierna projekcija filma pospremljena s projekcijo filma Modri žamet (1986).

Sodelujoči umetniki

Film je nastal v produkciji Taris Film iz Solingena v Nemčiji ter v koprodukciji Bela film iz Ljubljane. Finančno sta ga podprla nemški Film- und Medienstiftung NRW in Slovenski filmski center. Tehnične usluge je nudil filmski studio Viba Film. Pri filmu je sodelovala tudi slovenska ekipa. Koproducentka Ida Weiss, mešalec zvoka Julij Zornik, mastering slike Gorazd Končar.

Avtorsko glasbo, ki daje filmu pečat, sta ustvarili zasedbi Tuxedomoon in Cult With No Name ter glasbenik John Foxx (ex Ultravox). Izšla je jeseni 2015 pri založbi Crammed Discs ter požela izvrstne kritike tako v Evropi kot tudi v Združenih državah Amerike, kjer je izšla spomladi letos.

Grafično oblikovanje za film je delo angleškega oblikovalca Jonathana Barnbrooka, ki je znan po sodelovanju z Davidom Bowiejem.

Biografija Petra Braatza

Peter Braatz se je rodil leta 1959 v Solingenu v Nemčiji. V letih 1982-88 je študiral na Akademiji za film in televizijo v Berlinu (DFFB). Od leta 1988 deluje kot samostojni filmski avtor in producent.

Njegova filmografija obsega več kot 37 filmskih stvaritev, ki so bile predstavljene na nekaterih najpomembnejših filmskih festivalih: Berlin, Oberhausen, München, Hamburg, Osnabrück, Dresden, Duisburg, Oslo, Rotterdam, London, Bilbao, Trento, Los Angeles, Bombay, Dublin, Warschau, St. Petersburg, Marseille, Lausanne, Vallodolid, Kassel, Glasgow, Portoroz, Sarajevo, Drama, Leipzig, Amsterdam, Trieste, Clermont-Ferrand, San Jose, Aspen, Toronto, Gyor, Huesca, Badalona, New York, Ghent, Vila do Conde, Hot Springs, Sheffield, Uppsala, Amiens, Vicenza, Tampere, Manchester, Seattle, ...

Njegova ostala sodelovanja vključujejo tudi sodelovanje pri filmu Nebo nad Berlinom režiserja Wima Wendersa ter sodelovanje z različnimi glasbenimi skupinami: Crime & the City Solution, Rausch, Dicky B. Hardy, Indust Bag, B.R.Stylers, Bast, Dežurni Krivci, S.Y.P.H., Tomaž Pengov, Nude, Blumfeld.

Od leta 1993 je poročen s slovensko filmsko režiserko Majo Weiss. Peter Braatz alias Harry Rag je tudi ustanovitelj, pevec in tekstopisec kultne nemške punk skupine S.Y.P.H.