12. Kino Otok z zgodbami sosedov o domu

30. maj 2016
Med 1. in 5. junijem bosta na 12. mednarodnem filmskem festivalu Kino Otok – Isola Cinema morje in projektor skupaj z občinstvom, gosti, ekipo in domačini spet soustvarjala domačni prostor filmskih pogovorov, zgodb in srečanj.

Pod zvezdami letnega kina Manzioli se bo svetlikalo marsikatero uveljavljeno režisersko oko iz soseščine, tudi sekcija Dobrih sosedov bo čez mejo pripeljala velika italijanska, avstrijska, srbska in bosanska imena.

Evropska mesta v času krize s prihodom beguncev dobivajo nove prebivalce in Evropejci nove sosede. Te bomo spoznavali preko srečanja Somalca Zakarie, ki je na begu pred državljansko vojno, in ostarele Italijanke Giulie na Lampedusi. Skozi bleščeči črno-beli pogled dobrega avstrijskega soseda Petra Schreinerja bomo med dokumentarnim in igranimpogledali v nastajajoče bližine v času brezdomstva.

V svetu begunstva bomo ostali skozi pogled avtorjev iz južne sosedske pokrajine. Mojster sedme umetnosti Želimir Žilnik se na Otok vrača z zgodbo dveh Somalcev, ki v Destinaciji Srbistan na skrajnem vzhodu Srbije v malem mestu iščeta boljše življenje, njuna naslednja postaja pa je Beograd. Iz srbske soseščine se mu bo pridružil še stari otoški znanec Marko Grba Singh z doku-dramo Abdul in Hamza o pretresljivih odisejah beguncev z razdejanih področij Afrike ter Bližnjega in Srednjega vzhoda.

V dneh med otvoritvenim in sklepnim večerom bomo na velikem platnu letnega kina z dokumentaristom in nekdanjim sosedom Vladimirjem Tomićem spoznavali drugačne, presenetljive oblike doma. V njegovem prvoosebnem filmu Flotel Evropa smo leta 1992, ko je tisoče beguncev iz razpadajoče Jugoslavije dobilo nove sosede – Dance. Skozi arhivske domače VHS-posnetke nam Tomić pripoveduje o odraščanju na köbenhavnskem plavajočem hotelu, začasnem domu v novi državi.

Italijanski film bo zastopal režiser Giuseppe M. Gaudino V imenu ljubezni, ko bo z 72. beneškega festivala film pljusknil na veliko platno letnega kina Manzioli. Otoška publika si bo zgodbo o družinskih stiskah rahločutne ženske sredi neapeljske stvarnosti lahko ogledala v soboto, 4. junija. Film z Valerio Golino v glavni vlogi bo na platno pospremil avtor filma.

Letni kino bo italijansko in družinsko obarvan že dan prej s presunljivimi posnetki dokumentaristke Aline Marazzi o pokojni mami, zbranimi v film Za eno samo uro s teboj. Dva dni kasneje se bo občinstvo z gostjo in dobro sosedo Marazzi skozi film Tudi vrtnice hočemo ozrlo na čas italijanske seksualne revolucije in feminizma 60. in 70. let prejšnjega stoletja. Dobra soseda bo ostala v kolektivnem eksperimentu 14 kolutov, del katerega je tudi Izolan Davorin Marc. Slovenska in italijanska ustvarjalnost se na super 8 mm traku sosedsko prepletata z mestom kot filmskim likom in izhodiščem za prihodnja razmišljanja.

Celotna filmski in spremljevalni program 12. mednarodnega filmskega festivala Kino Otok – Isola Cinema sta že razkrita na spletni strani festivala.

Prav tako si je na številnih predprodajnih mestih v Izoli, Ljubljani in po Sloveniji že mogoče zagotoviti festivalske abonmaje po znižanih cenah. Festivalski abonma omogoča brezplačno kampiranje v festivalskem kampu Škamp. Več informacij na tej povezavi.

Povezane novice