V petek, 10. junija, se bo zgodil drugi Filmski dan!

24. maj 2016
Lansko leto je Slovenski filmski center ob praznovanju dvajsetletnice vzpostavil pilotski projekt Filmski dan, ki je bil posvečen filmu in filmskim ustvarjalcem, ter z različnimi dogodki prikazal filmsko ustvarjanje. Filmski dan je uspešno prestal svojo prvo edicijo in letos se z novimi močmi predstavlja v drugo. Tokrat k praznovanju poziva tudi vse ljubitelje filma in vabi na številne dogodke.

Od 10. do 12. junija bo potekal v Slovenski kinoteki, v desetih dvoranah Art kino mreže Slovenije, v prestolnici pa tudi v Muzeju sodobne umetnosti na Muzejski ploščadi.

Glavna vloga jeletos dodeljenažanrskemu filmu: kriminalki iz 1960-ih, filmu ceste (road movie) iz 1980-ih in sodobnemu reperskemu filmu. Filmski dan bo na površje potegnil tisto, kar za slovenski film naj ne bi bilo značilno, kljub temu pa je tako ali drugače vseskozi prisotno. 2. Filmski dan bo tako v Slovenski kinoteki ob 18:00otvoril film Minuta za umor, ki ga je Jane Kavčičs skoraj gverilskim proračunom posnel leta 1962. Ne glede na to, pa se je v zgodovino vpisal kot prvi slovenski film, v katerem je poletel helikopter, menda s strehe hotela Lev. Sledil bo film Babica gre na jug, ki ga je Vinci Vogue Anžlovar leta 1991 posnel z japonskim denarjem in tako je nastala tudi prva osamosvojitvena koprodukcija. Tretji celovečerni film drugega Filmskega dne pa bo Utrip ljubezni, glasbeni mladinski film, ki ga je Boris Petković posnel leta 2015. Vsi trije filmi se bodo v različnih kombinacijah zavrteli v desetih dvoranah Art kino mreže in tako počastili Filmski dan. Povsod so seveda na voljo brezplačne vstopnice.

Pomembne soigralke bodo raznovrstne brezplačne filmske delavnice, lansko leto namenjene otrokom, letos pa tudi mladostnikom in mladim po srcu:

Petek, 10. junij:

MSUM (Muzej sodobne umetnosti Metelkova, Muzejska ploščad), Ljubljana

Delavnica S.K.O.M. (Združenje slovenskih filmskih scenografov, kostumografov in oblikovalcev maske)
18.00 Kostumograf v škripcih
Kako oblikovati in izdelati v scenariju nepredviden slogovni ali žanrski kostum, ki ga je treba ustvariti nemudoma in neposredno na setu. Karseda veren prikaz kostumografovega dela na snemalnem setu pod mentorstvom kostumografov Vesne Črnelič in Matica Hrovata.
Trajanje delavnice: 3 ure
Število udeležencev: do 20
Starost udeležencev: 18+
Prijave do zasedbe mest na: info@skom.si
Prikaz na delavnici izdelanih kostumov (komentatorji strokovnjaki s področja produktivne kinematografije).

Ploščad SEM, Metelkova (v primeru slabega vremena v sosednji Kavarni SEM), Ljubljana

21.30 Družabni večer ob glasbeni spremljavi za vse filmoljubke in filmoljubce.

Sobota, 11.junij:

Slovenska kinoteka

11:20 Kok je hud tale džob! (po filmu Utrip ljubezni)

Predstavitev filmskih poklicev: producent in direktor filma. Sodelujeta producent Frenk Celarc in direktorica filma Petra Vidmar.
Brezplačne vstopnice za ogled filma so na voljo pri blagajni Kinoteke.

MSUM (Muzej sodobne umetnosti Metelkova, Muzejska ploščad), Ljubljana

Delavnica DSR in ZFS (Društo slovenskih režiserjev in Združenje filmskih snemalcev)
10:00 Iskanje pogleda v 360-stopinjskem filmu
Virtualna resničnost vstopa na področje filmske zgodbotvornosti in s tem filmskim ustvarjalcem odpira povsem nove dimenzije. Udeleženci delavnice bodo pod mentorstvom filmskega režiserja Marka Cafnika in direktorja fotografije Marka Kočevarja posneli nekaj prizorov s 360-stopinjsko kamero, jih zmontirali in objavili na FB in YouTubu.
Trajanje delavnice: 3 ure
Število udeležencev: do 10
Starost udeležencev: 12-16 let
Prijave do zasedbe mest na: info@dsr.si

Delavnica S.K.O.M.
11:00 Moja barbika je lahko tudi Mojca (ken pa Kekec)
Spremeni svojo barbiko (ali kena) v filmsko junakinjo (ali junaka) pod mentorstvom kostumografa Alana Hranitelja.
Trajanje delavnice: 3 ure
Število udeležencev: do 10
Starost udeležencev: 9-11 let
Prijave do zasedbe mest na: info@skom.si

Delavnica DSAF (Društvo slovenskega animiranega filma)
11:00 Animirane intervencije v prostoru
Vsak udeleženec bo pod vodstvom mentoric Andreje Goetz in Jelene Dragutinović narisal svoj domišljijski lik, ki bo s pomočjo tehnike animiranja stop-motion (slika po sliko) zaživel v realnem prostoru.
Trajanje delavnice: 3 ure
Število udeležencev: do 10
Starost udeležencev: 10-14 let
Prijave do zasedbe mest na: info@dsaf.si

Filmski dan so omogočila filmska društva, filmski ustanovi Slovenski filmski center in Slovenska kinoteka, Muzej sodobne umetnosti Metelkova in člani Art kino mreže iz Celja, Slovenj Gradca, Črnomlja, Škofje Loke, Idrije, Trbovelj, Kočevja, Velenja, Ptuja in Vrhnike.

Tukaj najdete PROGRAM.

Priloge