​Nove nagrade za Naše vsakdanje življenje , Dom prvič v ZDA

27. april 2016
Film bosanske režiserke Ines Tanović Naše vsakdanje življenje, pri katerem je  sodelovala tudi Slovenija (Studio Maj), je na festivalu evropskega filma v Lecceju dobil dve novi nagradi.

Po tem, ko je pred nekaj dnevi v Vilni nagrado za glavno moško vlogo prejel igralec Uliks Fehmiu, je bil film zdaj v Italiji nagrajen še za najboljši scenarij (Ines Tanović), dobil pa je tudi nagrado mednarodne zveze filmskih kritikov FIPRESCI. Zlato oljko za scenarij je filmu Naše vsakdanje življenje podelila žirija, ki ji je predsedoval Roberto Olla, izvršni direktor Eurimagesa, ostali člani pa so bili še Karel Och, umetniški vodja filmskega festivala v Karlovih Varih, producent Antonin Dedet, režiserka Maria Sole Tognazzi in igralka Alessia Barela.

Filmu, ki prinaša zgodbo o sarajevski družini, ki se spopada s tihimi posledicami vojne, je pestro festivalsko življenje napovedal že kritik v Variety. V Hollywood Reporterju pa so zapisali: "Če vas grenkosladka drama že ne bo ganila do solz, boste zagotovo hlastali za svežim zrakom."

Naslednja postaja Amerika

Iz juga Italije se film režiserke Ines Tanović odpravlja v Los Angeles na SEEfest - South East European Film Festival, kjer bo 28. aprila slavnostno otvoril 11. edicijo festivala, ki si je za poslanstvo izbral ohranjanje in krepitev kulturne izmenjave med južno Kalifornijo in jugovzhodno Evropo.

Na SEEfestu bo prikazan tudi dokumentarni film Metoda Pevca Dom, za katerega bo to ameriška premiera. Tragične zgodbe delavcev, ki v tujino odhajajo po boljše življenje, vračajo pa se utrujeni, bolehni in praznih rok, bo nedvomno zanimiv tudi za ameriško občinstvo.