Nagrada Uliksu Fehmiu za najboljšo moško vlogo

17. april 2016
V Vilni, glavnem mestu Litve, je te dni potekal filmski festival, na katerem je v sekciji Nova Evropa - nova imena tekmoval tudi bosansko-slovensko-hrvaški film Naše vsakdanje življenje bosanske režiserke Ines Tanović, ki je nastal v koprodukciji s Studiem Maj, producentke Dunje Klemenc.

Glavni igralec Uliks Fehmiu (L...kot ljubezen, Dobro uštimani mrtveci, TV serija Law&Order) je za vlogo štiridesetletnega Saše, ki se počuti izigranega, ker vojna ni prinesla zmage, temveč status quo, hkrati pa se spopada z resnostjo bolezni svoje matere, na 21. izdaji festivala prejel nagrado za najboljšo moško vlogo.

Žirija je v obrazložitvi zapisala, da je "v subtilni igri do potankosti razvil kompleksni karakter svojega lika, ki se sooča s tihimi posledicami vojne."

Vsakdanja zgodba, povedana na nevsakdanji način

Igralec Uliks Fehmiu je ob tej priložnosti povedal:

"To nagrado razumem kot nagrado filmu. Predvsem režiserki Ines Tanović, ki se je odločila, da film posname na način, pri katerem je kamera v večini statična in je skoraj vsak prizor kader-sekvenca. Tak postopek snemanja, pa v veliki meri sloni na igralcu oziroma na igri. Ines je zaupala nam, svojim igralcem in mi njej. Film je timsko delo in to je bil eden tistih projektov, pri katerem so vsi igralci zaupali režiserki in svojim soigralcem, s katerimi so si delili prizor. Moja vloga je tako nastajala v interakciji s soigralci in zato so tudi oni neločljivi del mojega igralskega procesa, ki ga je zabeležila kamera.

Ves film, vključno z mojim likom, je točno takšen, kot si ga je zamislila režiserka. Na začetku sva bila glede moje vloge na različnih bregovih, a po dolgih pogovorih pred snemanjem, me je Ines vse bolj in bolj približevala svoji zamisli.

Ukvarjati se s filmom ni lahko. Situacija v naši regiji nam ni v pomoč in dejstvo, da gre za žensko avtorico, stvar naredi skoraj nemogočo. Pogum in mirnost, s katerim je Ines snemala svoj prvi igrani film, na katerega je čakala toliko let, sta bila občudovanja vredna. Bila je pripravljena iti do konca in se ni bala neuspeha. Želela je povedati svojo vsakdanjo zgodbo, na nevsakdanji način. In to ji je uspelo.

Želim ji, da čim prej začne snemati svoj novi film in da se bodo igralci, ki jih bo izbrala veselili sodelovanja z njo ter bodo v delu uživali, kot smo mi. Ona si to nedvomno zasluži."