Mednarodni dan animiranega filma

21. oktober 2015
Društvo slovenskega animiranega filma :D'SAF! bo letošnji mednarodni dan animiranega filma obeležilo v soboto, 24. oktobra, v Slovenski kinoteki.

Bogat celodnevni program, namenjen otrokom, odraslim in profesionalnim ustvarjalcem, vključuje projekcije slovenskih otroških animiranih filmov, delavnico za otroke, celovečerni film ter druženje, osrednji dogodek pa bo podelitev nagrade za življenjsko delo na področju animiranega filma.

Na mednarodni dan animiranega filma – obletnico prve javne projekcije animiranega filma Émila Reynauda v Parizu leta 1892 – se animiranemu filmu vsako leto poklonimo v več kot 50 državah. :D'SAF! ob tej priložnosti v sodelovanju s Slovensko kinoteko pripravlja celodnevni brezplačni program namenjem različnim starostnim skupinam in publikam.

V dveh otroških programih bodo prikazani slovenski kratki animirani filmi nastali v zadnjih letih. Med njimi so trije dobitniki nagrade vesna za najboljši animirani film na festivalih slovenskega filma: Cipercoper (Boris Dolenc, Jernej Žmitek, 2014), Princ Ki-Ki-Do: Pošast iz močvirja (Grega Mastnak, 2014) in Pikapolonica hoče odrasti (Miha Knific, 2011).

Na delavnici animiranega filma se bodo otroci lahko sami preizkusili v animiranju. Spoznali bodo osnovne postopke ustvarjanja animacije, izdelali like ter posneli kratke odlomke.

Osrednji dogodek večera bo podelitev nagrade Saša Dobrile za življenjsko delo. Nagrado prejme Koni Steinbacher za dolgoletno avtorsko ustvarjanje in vzgojno-izobraževalno delo na področju animiranega filma.

Iz obrazložitve nagrade: "Koni Steinbacher je profesionalno ustvarjanje posvetil animiranemu filmu kot režiser, producent, scenarist, animator in risar. V vlogi mentorja, pedagoga filmskih delavnic in krožkov je desetletja delal z otroci in mladimi. Široko filmsko razgledanost je delil kot umetniški vodja in filmski selektor, član festivalskih žirij, soustanovitelj in organizator festivala slovenske animacije Izolanima ter kot pisec filmskih listov in recenzij. Njegov doprinos k razvoju filmske kulture in občinstev je obsežen in večplasten. Prav tako se je kot avtor zapisal v zgodovino slovenskega animiranega filma."

Ob podelitvi plakete bodo prikazani štirje nagrajenčevi filmi. Najvišjo stanovsko nagrado, poimenovano po prvem slovenskem avtorju animiranih filmov Sašu Dobrili, :D'SAF! podeljuje od leta 2014.

Za zaključek dneva bo prikazan risani film Socializacija bika? Milana Eriča in Zvonka Čoha (1998).

Vstop na vse dogodke je prost: na filmske projekcije z brezplačno vstopnico, ki jo prevzamete na blagajni, na delavnico pa s predhodno prijavo na info@dsaf.si.

Program ob obeležitvi mednarodnega dneva animiranega filma organizira Društvo slovenskega animiranega filma (:D'SAF!) v sodelovanju s Slovensko kinoteko in s finančno pomočjo Slovenskega filmskega centra.

Dodatne informacije o prireditvi:

www.dsaf.si, info@dsaf.si

www.facebook.com/SlovenianAnimatedFilmAssociation