V petek, 19. junija, se bo zgodil prvi Filmski dan!

15. junij 2015
Slovenski filmski center nadaljuje praznovanje okrogle obletnice s Filmskim dnem, ki bo potekal v petek na muzejski ploščadi (Metelkova). Dan, posvečen filmu in filmskim ustvarjalcem, bo z različnimi dogodki prikazal filmsko ustvarjanje.

Na ogled bo postavljena fotografska razstava Podoba mesta, podoba filma, podoba v srcu. Razstava bo sprehod po filmskih lokacijah Ljubljane, ki so prispevale podobe za našo filmsko zgodovino. Ob podobah, ki so za vedno zaznamovale filmsko pokrajino, boste odkrivali tudi tiste, ki jih je ujelo oko scenskega fotografa. Fotografije na razstavi bodo med drugim predstavljale slovensko filmsko klasiko s filmi Vesna, Ne čakaj na maj, Ples v dežju, kot tudi nekaj utrinkov iz filmov Matjaža Klopčiča, ki je svoj pečat pustil v vseh obdobjih slovenskega filma (Na papirnatih avionih, Cvetje v jeseni, Ljubljana je ljubljena).
Otvoritev bo ob 20:30, razstavo pa si bo moč ogledati vse do konca avgusta.

Po otvoritvi razstave bo sledila projekcija pod zvezdnim nebom v letnem kinu Slovenske kinoteke. Praznični film bo Krizno obdobje (1981), prvenec režiserja Francija Slaka. Digitalizirano in restavrirano verzijo je financiral Slovenski filmski arhiv pri Arhivu R Slovenije, ob delni pomoči Slovenskega filmskega centra. Do nedavnega smo v Sloveniji imeli samo 35mm kopijo z nemškimi podnapisi, to pa je prva slovenska verzija filma po tridesetih letih.

Film govori o študentu psihologije iz province, Pavlu Komelu, ki zapade v osebno krizo, ko ne vidi več pravega smisla študija in življenja v prestolnici. Želi si drugačnega življenja, a še sam ne ve, kako bi to dosegel. Tudi ljubezensko razmerje s privlačnim dekletom mu je nekako odveč. Minimalistična drama o mladostni izgubljenosti, mojstrsko delo in eden najboljših prvencev slovenske kinematografije.
Projekcija filma bo ob 21:30.

Za tem bo sledil koncert Momento Cigano, ki bo popestril večer z gypsy swingom.

V sklopu Filmskega dne, bodo v soboto, 20. junija, potekale tudi brezplačne filmske delavnice za otroke. Odvijale se bodo od 10. do 13. ure v prostorih MSUMa - Muzeja za sodobno umetnost.
Prijave se zbirajo na info@film-center.si. Prosimo, da v zadevi napišete OTROŠKA DELAVNICA: ime delavnice.

Več o delavnicah:

:D'SAF! DELAVNICA ANIMIRANEGA FILMA
Mentorica delavnice: Andreja Goetz (v sodelovanju s programom Slon)
Max. število udeležencev: 12
Starost udeležencev: 8 - 12 let
Otroci se bodo preizkusili v različnih tehnikah animiranja in spoznavali razlike med igranim in animiranim filmom. Na delavnici si bo možno ogledati tudi optične naprave, ki so pomembno vplivale na razvoj filma.

DELAVNICA FILMSKE MASKE
Mentorica delavnice: Alenka Nahtigal
Max. število udeležencev: 14
Starost udeležencev: 6 - 10 let
S pomočjo filmske maske bodo otroci ustvarili svoj filmski lik.

DELAVNICA FILMSKE KOSTUMOGRAFIJE
Mentorica delavnice: Pia Premzl
Max. število udeležencev: 10
Starost udeležencev: 8 - 15 let
Izdelovali se bodo kostumi po motivih filma Alice v čudežni deželi režiserja Tima Burtona.