Prihaja prvi Filmski dan

02. junij 2015
S praznovanjem obletnice Slovenskega filmskega centra nadaljujemo tudi v juniju - najprej v Izoli, nato pa še v Ljubljani.

Enajsta izdaja mednarodnega filmskega festivala Kino Otok, ki bo potekala med 3. in 7. junijem v Izoli, prinaša tudi del praznovanja dvajsete obletnice Slovenskega filmskega centra.

Praznovanje se je začelo že januarja na Tržaškem filmskem festivalu, doma se je jubilej obeležil marca v Slovenski kinoteki, nadaljuje pa se junija na Kino Otoku ter kmalu za tem tudi v Ljubljani.

Čast prvega prazničnega filma je pripadla filmu Krizno obdobje (1981), prvenec režiserja Francija Slaka, ki ga bo mogoče videti v digitalizirani in restavrirani verziji. To je hkrati prva slovenska verzija filma po tridesetih letih, saj smo v Sloveniji do nedavnega imeli samo 35mm kopijo z nemškimi podnapisi. Digitalizirano verzijo je financiral Slovenski filmski arhiv pri Arhivu R Slovenije, ob delni pomoči Slovenskega filmskega centra. Film je tako z zgodbo kot ustvarjalci vezan na primorski prostor, zato je projekcija v Izoli še posebno slavnosten dogodek, ki obeležuje tudi tesno sodelovanje med festivalom in Slovenskim filmskim centrom.

Slakov prvenec govori o študentu psihologije Pavlu, ki zapade v osebno krizo, saj ne vidi več pravega smisla v študiju ter življenju v prestolnici. Želi si drugačnega življenja, pa ne ve, kako bi ga dosegel.
Film bo prikazan v kinu Odeon v četrtek, ob 17. uri.

S praznovanjem okrogle obletnice Slovenskega filmskega centra pa kmalu nadaljujemo tudi v Ljubljani, saj napovedujemo prvi Filmski dan, ki se bo zgodil v petek, 19. junija na muzejski ploščadi Metelkova. Na ogled bo postavljena razstava filmskih fotografij, za tem pa bo sledila projekcija Kriznega obdobja na prostem. Naslednji dan bodo potekale tudi otroške filmske delavnice.

Slovenski filmski ustvarjalci so si že nekaj časa srčno prizadevali prirediti dan, ki bi bil posvečen filmu ter z različnimi dogodki pokazati filmsko ustvarjanje.

Več o filmskem dnevu bomo razkrili kmalu!