Nagrada in premiera v ZDA

26. maj 2015
Kratki film Kdo se boji črnega moža? in celovečerni film Drevo nam prinašata novice iz ZDA.

Kratki igrani film Janeza Lapajneta Kdo se boji črnega moža? je na letošnjem mednarodnem filmskem festivalu GI Film Festival v Washingtonu prejel nagrado za najboljši film v mednarodni konkurenci.

To je že dvanajsta mednarodna nagrada za Lapajnetov film in osma s festivalov v Združenih državah Amerike. Festival, ki je potekal od 18. do 24. maja, je posvečen celovečernim in kratkim/igranim in dokumentarnim filmom, v katerih v vidnih vlogah nastopajo ameriški vojaški veterani iz vseh zgodovinskih obdobij. V filmu Kdo se boji črnega moža? je ameriški igralec Wayne T. Carr odigral Johna, ameriškega vojnega letalca v drugi svetovni vojni. Ob njem v filmu nastopajo še Tilen Lapajne (Dvojina, Kratki stiki), Klaus B. Wolf in Michael Kranz (Beli trak, Neslavne barabe) ter drugi.

Prav tako se bo premierno predstavil na festivalu v ZDA prvenec Drevo režiserke Sonje Prosenc. Festivalsko pot je film pričel lani v Karlovih Varih, kasneje potoval po Nizozemski, Estoniji, Egiptu ter prepotoval kar precejšnji del Indije, sedaj pa se bo ustavil v New Yorku.

Filmski festival Panorama Europe, ki se bo letos odvijal že sedmič, bo prikazal šestnajst celovečernih filmov, med njimi tudi Drevo. Prizorišče dogodka je Museum of the Moving Image.

Panorama Europe je festival, ki prikazuje sodobne evropske filme, potekal pa bo od 29. maja do 14. junija. Festival predstavlja ključne evropske filme, v svoj program pa vključujejo obsežen izbor evropske kinematografije različnih žanrov, ki opisujejo številne trenutne družbene in kulturne teme in prikazujejo življenje v različnih evropskih državah. Pri organizaciji festivala sodelujejo mnogi kulturni centri, ambasade in inštituti. S slovenske strani sodeluje naše veleposlaništvo v Washingtonu, ter Slovenski filmski center.

Projekcija filma Drevo bo v soboto, 30. maja.

Več:

www.facebook.com/kdosebojicrnegamoza

monoo.si

www.movingimage.us