Slovenski filmi na gostovanju

06. maj 2015
Retrospektiva slovenskih filmov v Gradcu in kratki filmi na Hrvaškem

Od 7. do 10. maja bo v Gradcu potekala retrospektiva slovenskega filma. V Geidorf Kunstkinu se bodo odvrteli filmi Drevo, prvenec režiserke Sonje Prosenc, dokumentarni film Mama Evropa Petre Seliškar, avstrijsko-slovenska koprodukcija Gozdovi so še vedno zeleni Marka Naberšnika, Srečen za umret Matevža Luzarja ter Slovenka in Projekt: Rak Damjana Kozoleta.

Filmi so bili predstavljeni že jeseni v okviru Let's CEE festivala na Dunaju, ki vsako leto predstavlja selekcijo najboljših filmov iz srednje in vzhodne Evrope.

To je že druga zaporedna retrospektiva slovenskih filmov v Avstriji, lani aprila so na Dunaju potekali Dnevi slovenskega filma z retrospektivo štirih filmskih del slovenskih režiserjev (Naberšnik, Dvornik, Gazvoda, Vojnović).

Filmski dnevi v Gradcu so nastali na pobudo SKICE (slovenski kulturni inštitut v Avstriji), v sodelovanju s festivalom Let's CEE ter filmskim distributerjem Cineplexx International.

Prav tako pa se jutri pričenja druga izdaja festivala kratkega filma Kratki na hitro (Kratki na brzinu) v Svetem Ivanu Zelini na Hrvaškem. Letošnja država partnerica je Slovenija, zato so k sodelovanju povabili osrednjo slovensko filmsko ustanovo Slovenski filmski center in društvo Kraken, ki so prvi, ki se ukvarjajo s promocijo kratkega filma pri nas. Festival je podprl tudi Hrvaški avdiovizualni center.

V štirih dneh se bo predstavilo 82 kratkih filmov, med njimi bodo trije slovenski igrani filmi Prespana pomlad Dominika Menceja, Seveda te ljubim Maje Šest, Food Fetish Mihe Šubica, dva animirana filma Boles Špele Čadež in Trus! What do you do? Katje Petelin ter dokumentarni film Rejnica Mihe Možine. Festival bo spremljal tudi bogat program, med drugim retrospektiva Želimirja Žilnika – Jutro z Želimirjem, program zadnjega Zagrebškega filmskega festivala ter okrogla miza, kjer se bosta predstavila društvo Kraken in Luksuz produkcija iz Krškega.


www.yumpu.com

www.skica.at

www.facebook.com/kratkinabrzinu