Pravi človek za kapitalizem osvojil že tretjo nagrado

31. marec 2015
Dokumentarni film Pravi človek za kapitalizem režiserja Dušana Moravca je prejel nagrado za najboljši srednjemetražni film v sekciji Vidici na 62. Beograjskem festivalu dokumentarnega in kratkega filma.

Film je do sedaj prejel dve nagradi za najboljši film, na festivalu Dorf na Hrvaškem in Grosmannovem festivalu vina in filma v Ljutomeru.

Dokumentarni film Pravi človek za kapitalizem prikazuje zgodbo o Damirju Avdiću ali Bosanskemu psihu, kot mu tudi pravijo. Avdić je bosanski glasbenik, pesnik in pisatelj iz Tuzle, ki zadnja leta živi in je tudi poročen v Sloveniji. Pravi človek za kapitalizem Avdićevo zgodbo pripoveduje tako, da le sledi njegovemu svetu, kot nema priča. Avdićeva stališča pridejo do nas skozi besedila njegovih pesmi, romanov in pogovore z drugimi ljudmi. Film je potovanje med njegovimi knjigami, glasbenimi nastopi, gledališko predstavo in življenjem, kamera ga spremlja tudi na nastopih po Sloveniji in nekaterih drugih mestih nekdanje Jugoslavije. Na odru stoji sam, s kitaro in glasom, o vseh nas in za vse nas, da bi lahko razčistili s preteklostjo in poskusili razumeti, v kakšnem svetu živimo.
Ob nagradi za najboljši srednjemetražni film je prejel tudi denarno nagrado v višini 1.200 evrov.

Nagrado za najboljšo režijo, prav tako v sekciji Vidici, je dobil film Goli otok režiserke Tihe K. Gudac. Film, ki je bil izbran za najboljši film na temo človekovih pravic na 17. festivalu dokumentarnega filma v Ljubljani, je dokumentarec o posledicah Golega otoka, Titovega taborišča za politične zapornike ali "sovražnike ljudstva".
Film Goli otok je v Beogradu prejel tudi nagrado za najboljšo produkcijo in nagrado publike.

www.bfdkf.rs