Čas za improvizacijo osvojil prvo mednarodno nagrado

16. marec 2015
Čas za improvizacijo, dokumentarni film Tine Lešničar in Janeza Stucina je prejel posebno priznanje žirije na Festivalu DORF v Vinkovcih.

Deveta izdaja festivala dokumentarnegaglasbenega filma je potekala istočasno v treh mestih,v Vinkovcih, Osijeku in Vukovarju.

Žirija je povedala, da je film »prepričljivo posnet prikaz mladih glasbenikov v svetu sodobnega jazza.« Film predstavlja osem ustvarjalcev domače jazzovske scene, jim sledi na Dunaj, v Amsterdam in New York ter spremlja njihovo stremljenje k popolnosti in iskanje mesta v glasbi z obrobja.

Poleg Časa za improvizacijo je posebno priznanje žirije v regionalnem programu prejel tudi Trk v gradu Arsena Oremovića. Zmagovalec 9. DORF festivala pa je film Izgubljeno dugme avtorjev Renata Tonkovića, Roberta Bubala in Marija Vukadina.

30 filmov iz 12 držav, raznolik spremljevalni program, izobraževalne dejavnosti EDIT za najmlajše ter številni gosti so med festivalom spremenili Vinkovce v resnično filmsko mesto.

Svojo festivalsko pot uspešno začenja kratki igrani film režiserja Janeza Burgerja Sprava, ki je bil sprejet v tekmovalni program kratkih filmov 20. Mednarodnega filmskega festivala v Vilni in bo ta konec tedna doživel mednarodno premiero.

20. Mednarodni filmski festival Vilna (Kino Pavasaris) vsako leto gosti več kot 200 filmov v različnih kategorijah. Projekcije Sprave bodo 20. in 23. marca.

Ta četrtek se pričenja tudi 39. Clevelandski mednarodni filmski festival, kjer se bo poleg Inferna, ki že od začetka marca potuje po festivalih v ZDA, predstavil tudi dokumentarni film Boj za režiserja Siniše Gačića.

Mednarodno premiero je film o protestnikih, ki so mesec dni po začetku gibanja Occupy na Wall Streetu leta 2011 v kritiki predstavniške demokracije in kapitalizma postavili šotore pred Ljubljansko borzo, doživel avgusta lani na mednarodnem festivalu dokumentarnega filma DokuFest v Prizrenu.

Za celovečerni dokumentarec bo v Clevelandu ameriška premiera, film pa bo predvajan 23. in 24. marca.

Drevo režiserke Sonje Prosenc bo v prihajajočem tednu predvajan v tekmovalnem programu – sekcija Novi pogledi – na filmskem festivalu Sguardi Altrove v Milanu. Letos bo se bo odvijala že 22. izdaja festivala, kjer se predvajajo le filmi ženskih režiserk.

To bo že druga projekcija filma Drevo v Italiji, v januarju je bila v Trstu, prav tako v tekmovalnem programu.

Več:

www.kinopavasaris.lt

www.clevelandfilm.org

www.sguardialtrovefilmfestival.it