​Ples z Marijo -otvoritveni film 17. Festivala dokumentarnega filma

09. marec 2015
Po uspešni predstavitvi na Beneškem filmskem festivalu 2014 prihaja na slovenska filmska platna italijansko - argentinsko - slovenski koprodukcijski celovečerni dokumentarni film PLES Z MARIJO. To bo otvoritveni film 17. Festivala dokumentarnega filma, v torek, 10. marca 2015 ob 20.uri, v Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma.

Dokumentarec podpisuje režiser slovenskega rodu Ivan Gergolet, pripoveduje pa zgodbo 90-letne argentinske plesalke Marije Fux. Režiser je za dokumentarni prvenec izbral zgodbo o 90-letni argentinski plesalki, ki je življenje posvetila ljudem iz različnih socialnih okolij in s svojo plesno metodo pomagala tudi posameznikom s telesnimi in psihičnimi hibami.

Film sledi plesalki, ko ta sprejme svojo zadnjo učenko – sebe in tako začne bitko z omejitvami lastnega, ostarelega telesa. Film je nastal pod okriljem producentov Igorja Prinčiča iz Transmedie in Miha Černeca iz Staregare, ekipe, ki je sodelovala pri komediji Zoran, moj nečak idiot. Tudi ta koprodukcija se je lani premierno predstavila v sklopu Tedna kritike v Benetkah. Poleg Marie Fux nastopajo v filmu tudi Martina Serban, Maria José Vexenat, Marcos Ruiz, Macarena Battista, Diana Martinez.

Dokumentarni film je nastal ob podpori Slovenskega filmskega centra, celotna postprodukcija pa je potekala v slovenskem studiu Nuframe in na Viba filmu. V letošnji programski sekciji 71. beneškega filmskega festivala, so je v sekciji Tedena mednarodne kritike, kot prvi dokumentarni film v zgodovini mednarodnega tedna kritike, med sedmimi prvenci prikazali film "Ples z Marijo" in prejel nagrado žirije Civitas Vitae.

"Film ni zgolj biografija, pravzaprav se ji nisem veliko posvečal, saj so me zanimale zgodbe iz plesnega studia. V filmu spoznamo Mario in njene učence, spoznamo, kako lahko ples spremeni življenje teh ljudi. Vsak govori svojo osebno zgodbo, ki jo z vstopom v studio na nek način obdela, a to je že delo Marije, ki ponudi možnost za spremembo." - režiser filma Ivan Gergolet.

Ivan Gergolet, se je rodil leta 1977 v Tržiču pri Gorici in diplomiral na DAMSU v Bologni. S filmom se ukvarja od leta 1995, med drugim je sledil nastajanju tretjega celovečernega filma Jana Cvitkoviča Arheo (Making Arheo), posnel pa tudi nekaj kratkih dokumentarnih filmov. Kot pomočnik režije in direktor filma je sodeloval pri več mednarodnih projektih. Pri Plesu z Marijo je z argentinskim koproducentom Davidom Rubiem skrbel tudi za fotografijo.

Po ogledu filma vabljeni na koncert glasbenih ustvarjalcev, ki bodo v živo predstavili glasbo iz filma.