Čefurji med Balkanom in EU

16. november 2014
Danes se v Firencah začenja Balkan Express, vsakoletna predstavitev filmov iz Balkana, ki se ga prvič udeležujejo tudi slovenski filmi.

Selektorji prireditve so si ogledali igrane in celovečerne dokumentarne filme iz zadnjih treh let in na program uvrstili tri igrane celovečerne filme, ter dva dokumentarna. Med igranimi filmi so izbrali našega letošnjega kandidata za oskarja Zapelji me, režiserja Marka Šantića, Šanghaj, režiserja Marka Naberšnika in Čefurji raus!, režiserja Gorana Vojnovića. Med dokumentarnimi filmi pa so izbrali oba ljubljenca dokumentarnih filmskih festivalov: Karpopotnika, režiserja Matjaža Ivanišina in Mamo Evropo, režiserke Petre Seliškar.

 

Projekcija filma Čefurji Raus bo na sporedu jutri, 18. novembra ob 20:30, udeležil pa se je bo tudi režiser Goran Vojnović. Prireditev bo potekala do 20. novembra, naši filmi pa bodo v družbi najboljših filmov iz naše bližnje okolice: prikazali bodo zadnja dva filma bošnjaške režiserke Jasmile Žbanić (Otok ljubezni  in Za tiste, ki ne morejo govoriti), hrvaški film Ljudožerec Vegetarijanec, režiserja Branka Scmidta, srbski film Nikogaršnji otrok, prvenec Vuk Ršumovića, zmagovalca zadnjega tedna kritike na beneškem festivalu.

 

Iz Firenc bodo Čefurji odpotovali v Kanado, kjer v Ottawi in Vancouvru poteka EU filmski festival. Usoda je hotela, da so ravno Čefurji raus! petstoti film (500), ki ga bodo v Ottawi predvajali od njihove prve izdaje pred 29. leti. Ob tej priložnosti bo Goran Vojnović vse prisotne pozdravil v posnetku, ki ga bo poslal preko spletnega kanala. Film bo v Ottawi na sporedu v nedeljo, 23. novembra, v Vancouvru pa 3. decembra, kjer poteka 17. izvedba filmskega festivala.

 

Jutri pa se v Kairu zaključuje mednarodni filmski festival, kje sta se predstavila filma Drevo, režiserke Sonje Prosenc in Ples z Marijo, koprodukcijski film režiserja Ivana Gergoleta.

 

http://www.balkanflorenceexpress.org/

http://www.cfi-icf.ca/index.php?option=com_cfi&task=showevent&id=132&Itemid=1271

http://thecinematheque.ca/eufilmfestival