Koyaa – Roža v kinematografski distribuciji kot predfilm Škatlarjem

06. november 2014
Kratki animirani film Koyaa – Roža prihaja v slovenske kinematografe. V naslednjih dneh se bo v sklopu predpremier predstavil v Kinodvoru, od 13. novembra dalje pa v multipleksih in v nekaterih lokalnih kinih po Sloveniji.

Koyaa – Roža je kratki lutkovni animirani film režiserja Kolje Saksida iz produkcijske hiše ZVVIKS. Je prvi slovenski animirani film, posnet v navadni in 3D stereoskopski tehniki. Tokrat bo v redni distribuciji predstavljen po številnih slovenskih kinih kot predfilm celovečernemu lutkovnemu animiranemu filmu Škatlarji (ang. Boxtrolls), novemu izdelku ameriškega studia Laika, ki se ponaša z uspešnicami iz preteklih let kot sta Coraline in ParaNorman.

Lutkovna animirana serija Koyaa je bila prvič predvajana na nacionalni televiziji že leta 2005, ko je požela veliko odobravanje gledalcev, Saksida pa se je po nekajletnem premoru leta 2011 ponovno vrnil z novo epizodo z možicem Koyoo v glavni vlogi.

 

Epizoda Koyaa – Roža predstavi glavnega junaka Koyoo, ki živi na gorski polici visoko nad oblaki, kjer mu dela družbo stari, modri krokar. Mirni vsakdan zmotijo običajni predmeti, ki oživijo in glavnemu junaku povzročijo nemalo težav in zapletov. Tokrat se zaplete s sadiko rože: najprej noče rasti, potem pa Koyaa ugotovi, da se odziva na glasbo, ki prihaja iz radia. In težave se prično …

 

Film, katerega izdelava je trajala približno 2 leti in vključevala preko 40 sodelavcev, je bil v letošnjem letu izbran na številne festivale animiranega filma po svetu: festivalsko turnejo je pričel na festivalu v Cannesu, nadaljeval na festivalih od Bulgarije do Severne Amerike, Južne Koreje, Taiwana, Irana, Turčije, Hrvaške... Trenutno se število festivalov, na katerih je bil Koyaa – Roža že prikazan, povzpenja nad 30, decembra pa ga bo mogoče videti tudi v tekmovalnem programu ljubljanskega mednarodnega festivala animiranega filma Animateka.

 

Koyaa – Roža pa že dobiva nova nadaljevanja, saj ustvarjalci na čelu s Saksido, razvijajo nove epizode in pripravljajo celotni paket serije. Spomladi je bila serija Koyaa kot projekt v razvoju proglašena za zmagovalko na tekmovanju projektov televizijskih serij na češkem festivalu Anifest, in sicer po mnenju predstavnikov šestih srednjeevropskih nacionalnih televizij. V mesecu oktobru je bila serija Koyaa na amsterdamskem festivalu Cinekid, največjemu festivalu za televizijske vsebine za otroke med 4. in 14. letom starosti, predstavljena mednarodnim distributerjem, producentom, televizijam in predstavnikom industrije. Ob pomoči domače televizije in mednarodnih koproducentov je tako v naslednjih letih pričakovati realizacijo nove slovenske animirane serije.