Slovenski dokumentarni in animirani filmi v Leipzigu

27. oktober 2014
Od 27. oktobra do 2. novembra poteka DOK Leipzig, eden izmed najpomembnejših evropskih festivalov, ki je posvečen dokumentarnemu in animiranemu filmu. Letošnji poudarek je na filmih z ozemlja nekdanje Jugoslavije, ki bodo prikazani v programu Focus Ex-Yu (Länderfokus Ex-Jugoslawien).

Slovenija bo v programu Focus Ex-Yu predstavljena s petimi filmi, in sicer s celovečernim filmom Dolge počitnice (2012) Damjana Kozoleta, z animiranim  kratkim filmom Wanted (2013) Borisa Dolenca, ter kratkima filmoma Screens Hanne Slak (2013) in 1717 kilometrov poletja 2009  (2010) Jurija Medena. Slovenski film iz časov skupne države pa bo predstavil Filip Robar Dorin s kratkim filmom Xenia na gostovanju iz leta 1975.
Ob festivalu poteka tudi market, na katerem se Slovenija letos predstavlja z dvema projektoma v predprodukciji - Playing Men režiserja Matjaža Ivanišina in Tribuno režiserke Petre Seliškar, ter s štirimi dokumentarnimi filmi, ki so v postprodukciji – Dom režiserja Metoda Pevca, Družina režiserja Roka Bička, Houston, imamo težavo! Žiga Virca in Most čez most režiserja Boštjana Slatenška. Predstavili se bodo tudi trije že končani kratki dokumentarni filmi:  Vsak pravi pesnik režiserjev Nejca Sajeta in Jeffreya Younga, Rejnica Miha Možine in Zdravo! režiserke Eme Muc. V videoteki, ki bo delovala v času marketa in je namenjena akreditiranim udeležencem, bosta na ogled  tudi letošnji zmagovalec Festivala slovenskega filma Boj za režiserja Siniše Gačiča in Mama je ena sama Miha Čelarja.
Vsi filmi, ki se bodo predstavili na marketu,  pa so tudi del regionalne pobude SEED – South East European Documentaries, ki ga je leta 2013 začela produkcijska hiša Restart Zagreb v sodelovanju s Hrvaškim audiovizualnim centrom. Projektni partnerji SEED so Slovenski filmski center,  Filmski center Kosovo, Sarajevski Filmski sklad,  Agencija za film Republike Makedonije in Filmski center Srbije v sodelovanju z Balkanskim dokumentarnim centrom (Bolgarija), Mediteranskim filmskim festivalom Široki Brijeg in Dokufest Prizren.

Cilj pobude SEED je opozoriti na regionalno sodelovanje in koprodukcijski potencial, predstaviti najnovejše filme in spodbujati povezovanje med dokumentarnimi ustvarjalci v regiji in širše.
Ob predstavitvi na marketu v Leipzigu so vsi filmi iz naše regije predstavljeni v skupnem katalogu.

Več informacij:
http://www.dok-leipzig.de/