Nova nagrada za film Razredni sovražnik in novi festivali

20. oktober 2014
V soboto se je zaključil 30. mednarodni filmski festival v Haifi (Izrael). V tekmovalnem programu za zlato sidro je film Razredni sovražnik prejel svojo osemnajsto mednarodno nagrado.

 

Žirija ga je nagradila s posebno omembo, glavno nagrado pa je podelila, prejemniku kanske zlate palme - turškemu režiserju Nuri Bilge Ceylanu za film Zimsko spanje.

V sklopu Filmskih dnevi Lux, ki potekajo po evropskih mednarodnih festivalih ali posebnih projekcijah po kinematografih, bodo  Razrednega sovražnika 26. oktobra predvajali v sklopu Zagrebškega filmskega festivala v kinu Tuškanac.  Na začetku novembra bo film na sporedu na festivalih v Solunu, Sevilli, Arrasu in Stocholmu. Na festivalu v Sevilli so Razrednega sovražnika predvajali že lansko leto v tekmovalnem programu, letos pa ga bodo predvajali v programu filmov, ki so nominirani za Evropske filmske nagrade.

Na festivalu v hrvaški prestolnici bodo v tekmovalnem programu dokumentarnih filmov prikazali še dva slovenska filma: Karpotnik, režiserja Matjaža Ivanišina in koprodukcijski film Ples z Marijo, režiserja Ivana Gergoleta. Karpopotnik  ali Putnik Karpo v hrvaškem prevodu  bo na sporedu v sredo 22. oktobra, Ples z Marijo pa v torek 21.oktobra in soboto, 25. oktobra.

Danes pa so na 16. izdaji filmskega festivala v Mumbaiu (Indija) pokazali slovenski film Drevo,

režiserke Sonje Prosenc. Film so izbrali med petnajstimi prvenci iz celega sveta, ki tekmujejo za glavno nagrado festivala.

 

 

Več na:

 

http://www.haifaff.co.il/eng

http://www.zagrebfilmfestival.com/hr/program/popratni-program/dan-lux-filma

http://www.zagrebfilmfestival.com/hr/program/glavni-program/dokumentarni-filmovi

http://www.mumbaifilmfest.org/assets/downloads/2014/Schedule_2014.pdf