Razredni sovražnik med Moskvo in Brusljem

14. oktober 2014
V sredo, 15. oktobra se v Moskvi pričenja filmska prireditev z naslovom Westwind (Zahodni veter), kjer se pod okriljem European Film

Fimske naslove so predlagale članice European Film Promotion, med njimi tudi Slovenski filmski center, žirija ruskih strokovnjakov pa je filme izbrala. Med enajst filmov je bil izbran Razredni sovražnik, režiserja Roka Bička in producenta Triglav film. Prireditev, ki je namenjena promociji kvalitetne evropske filmske produkcije pri ruskemu občinstvu, bo potekala v središču ruske prestolnice – v kinodvorani Formula Kino Horizont. Otvoritveni film bo francosko –ameriška koprodukcija Oblaki nad Sils Marijo, kjer v glavnih vlogah nastopata Juliette Binoche in Kristen Stewart, režiser pa je francoski  veteran Olivier Assayas. Ostalih devet filmov prihaja od Islandije do Makedonije, med njimi sta tudi dva letošnja nacionalna kandidata za tujezičnega oskarja: nemški Ljubljeni sestri, režiserja Dominika Grafa in češki Fair Play, režiserke Andreje Sedlačkove. Naš Razredni sovražnik bo na sporedu v petek, 17. oktobra ob 19.uri, ob prisotnosti režiserja.

S festivaloma CinEast v Luxemburgu in IndieCork na Irskem so se prejšnji teden začeli  Filmski dnevi Lux , na katerih prikazujejo vse tri finaliste za nagrado Lux,  ki jo podeljuje Evropski parlament: slovenski Razredni sovražnik, francoski Banda punc in poljski Ida. Finalisti so prevedeni v 24 jezikov in bodo to jesen prikazani na najpomembnejših evropskih filmskih festivalih, kot tudi na rednih programih v kinodvoranah. Evropski gledalci v več kot štiridesetih mestih  bodo po projekcijah lahko glasovali za svojega najljubšega Lux finalista. Zmagovalec Lux nagrade občinstva bo razglašen julija 2015 na festivalu v Karlovih Varih.
3. novembra bodo nagrado predstavili komisiji za kulturo Evropskega parlamenta v Bruslju. Od tega datuma bodo evropski poslanci glasovali, 16./17. decembra pa bodo razglasili zmagovalca. Razglasitev bo potekala v Strasbourgu, spremljevalni dogodek  bo seminar za novinarje in filmske profesionalce.
Film Razredni sovražnik pa se je uvrstil tudi v izbor petdesetih filmov, ki tekmujejo za nominacije za  evropske filmske nagrade. Slovenski film je letos edini filmski naslov s področja bivše Jugoslavije, ki se je uvrstil med izbrance Evropske filmske akademije. Nagrade bodo  podelili 13. decembra v Rigi.

 

Več na:

http://www.efp-online.com/en/project_talent_promotion/west_wind.php
http://www.luxprize.eu/
http://www.europeanfilmawards.eu/en_EN/selection/films