Slovenski filmi na festivalu v Luxemburgu

10. oktober 2014
V Luksemburgu (9. do 26. oktober) poteka sedmi festival srednje in vzhodnoevropskega filma CinÉast, na katerem letos tretjič sodeluje tudi Slovenija.

Selektorji festivala so za tekmovalni program sedmih filmov izbrali tudi slovenski film Drevo, režiserke Sonje Prosenc, ki po svetovni premieri v Karlovih Varih, nagradah na festivalu v Portorožu in prvi mednarodni nagradi na festivalu  Film By The Sea na Nizozemskem, uspešno nadaljuje svojo festivalsko pot.

Film bo na sporedu 15. oktobra ob 18:30 v Kinoteki in 16. oktobra ob 21:00 v kinu Utopia. Na obeh projekcijah  bo sodelovala tudi režiserka filma Sonja Prosenc, slovensko veleposlaništvo v Bruslju pa bo po prvi projekciji pripravilo sprejem ob slovenskem vinu. Film tekmuje za Grand  Prix in posebno nagrado žirije, ki ji predseduje znani ukrajinski režiser Sergej Loznitsa.

 V tekmovalnem programu bodo predvajali tudi slovensko manjšinko koprodukcijo Barbari, srbskega režiserja Ivana Ikića, nagrada za najboljšo koprodukcijo v Portorožu, ki bo v Sloveniji ponovno na ogled na Ljubljanskem filmskem festivalu v novembru.

V sklopu programa »Lux Film Days« bodo 25. oktobra ob 18:30 v Kinoteki predvajali film Razredni sovražnik, režiserja Roka Bička.

 26. oktobra ob 14:30 bodo kot del posebnega programa "Ulay v Mudamu" pokazali dokumentarni film Projekt rak , režiserja Damjana Kozoleta. Pogovor z umetnikom Ulayem bo vodil scenarist filma in kurator Tevž Logar.

Na festivalu bo predvajanih 56  celovečernih igranih in dokumentarnih filmov in 50 kratkih filmov iz 18 držav.

Festival bo popestrilo okoli 25 gostov in veliko spremljevalnih dogodkov (koncerti, gastronomski večeri in fotografska razstava, ki bo predstavila Ukrajino in balkanske države).

 

 

Za več informacij:

 

Uradna spletna stran: www.cineast.lu / www.filmfestival.lu

Poster: http://www.cineast.lu/2014/gallery/clanky3470/cineast2014_poster.pdf?ver=updated

Kontakt: festival@cineast.lu / monika.osvald@hotmail.com (za slovenski program)