Mednarodna premiera filma Inferno Vinka Möderndorferja v Busanu

26. september 2014
Film Inferno bo doživel mednarodno premiero v uradnem programu 19. mednarodnega filmskega festivala v Busanu, ki bo potekal od 2. do 11.oktobra. Gre za največji filmski festival v Aziji, ki je eden najpomembnejših festivalov na svetu.

 

Inferno je uvrščen v program World Cinema (Svetovna kinematografija), ki »predstavlja celovit prikaz igranih celovečenih filmov iz različnih kontinentov razen Azije. Program zajema zadnje filme uveljavljenih filmskih avtorjev in prejemnikov prestižnih nagrad iz svetovnih festivalov«. Iz Evrope, zibelke avtorskega filma, so izbrani posthumni film Alaina Resnaisa, novi 3D film Luca Godarda, s cannsko zlato palmo nagrajeni Winter Sleep turškega režiserja Nuri Bilge Ceylana, cannski grand prix The Wonders italijanske režiserke Alice Rohrwacher, filmi avtorjev kot so brata Dardenne, Abderrahmane Sissako, Roy Andersson, Abel Ferrara, Fatih Akin, Ken Loach, Michael Winterbottom in John Boorman. Novi ameriški film predstavljata neodvisna režiserja Richard Linklater in David Gordon Green, kanadsko kinematografijo David Cronenberg in letošnji nagrajenec cannske žirije Xavier Dolan.

Festival v Busanu, ki domuje v letu 2011 zgrajenem Busanskem filmskem centru in poteka v 33 dvoranah na 7 različnih lokacijah, se lahko pohvali tudi z izjemnim številom obiskovalcev, ki presega število 200.000. Sočasno s festivalom poteka tudi največji azijski filmski market (Asian Film Market).  

Mednarodne premiere Inferna v Busanu, ki poteka pod pokroviteljstvom European Film Promotion, evropske organizacije za promocijo evropskega filma, se bodo udeležili scenarist in režiser Vinko Möderndorfer, glavni igralec Marko Mandić in producentka Eva Rohrman.

Za konec oktobra pa je že napovedana evropska premiera filma, ki bo na francoskem 36. mednarodnem festivalu v Montpellierju.

Film je nastal v produkciji Forum Ljubljana in v koprodukciji hrvaške Kinorame, makedonskega Sektor filma, srbskega Delirium in RTV Slovenija; sofinancerji filma so Slovenski filmski center, Hrvaški avdiovizualni center, Makedonska filmska agencija, Filmski center Srbije, MEDIA. S pomočjo Filmskega studia Viba film.

V glavnih vlogah igrata Marko Mandić in Medea Novak. Igrajo tudi Renato Jenček, Jernej Šugman, Jana Zupančič, Sebastian Cavazza, Lara Volavšek, Marko Bukvič in drugi.

Ustvarjalci filma: režiser in scenarist Vinko Möderndorfer, producentka Eva Rohrman, montažer Andrija Zafranović, scenograf Dušan Milavec, kostumografinja Alenka Korla, oblikovalka maske Mojca Gorogranc Petrushevska, snemalec zvoka Peter Žerovnik, oblikovalec zvoka Julij Zornik, direktor filma Matija Kozamernik, koproducenti: Ankica Jurić Tilić, Vladimir Anastasov, Angela Nestorovska, Biljana Prvanović, Srdjan Dragojević.


Več informacij na:
www.filminferno.si
www.biff.kr