Slovenski film osvaja nove nagrade

21. september 2014
Na 16. Filmskem festivalu Film by the Sea na Nizozemskem so v petek podelili nagrade. Nagrado žirije mladih gledalcev je prejel slovenski film Drevo, režiserke Sonje Prosenc.


Žirija, ki je bila sestavljena iz  25 članov iz Nizozemske in Belgije, starih med 16 in 23 let, je v obrazložitvi zapisala, da je še  posebej uživala v tihih trenutkih filma, ki pustijo prostor za interpretacijo. Pohvalili so nekronološko naracijo in zelo eksperimentalno delo kamere. Film so opisali ” kot film za filmoljubce, ki se ne bojijo razmišljati in so za to odprti”.

Film je bil na voljo gledalcem na štirih projekcijah,  žirija pa je ocenjevala deset filmov, med njimi sta bila  Jack, režiserja Edwarda Bergerja in Under the Skin, s Scarlett Johansson in v režiji Jonathana Glazerja. Med deseterico je izbrala tri finaliste, na koncu pa nagradila ravno slovenski film Drevo.   Na pravkar končanem Festivalu slovenskega filma je film Drevo prejel štiri nagrade, med njimi tudi nagrado filmskih kritikov za najboljši film, nagrada mladinske žirije na Nizozemskem festivalu pa je prva mednarodna.
Podelitev nagrad se je udeležila tudi režiserka Sonja Prosenc.

V istih dneh (12. - 21. september) je na Madžarskem potekal  11. Mednarodni filmski festival Jameson CineFest v Miskolcu, tretjem največjem mestu naše sosede. V tekmovalni program dvajsetih filmov iz celega sveta se je uvrstil tudi Razredni sovražnik, režiserja Roka Bička in producenta Triglav film. Na madžarski premieri filma je prejel nagrado Emeric Pressburger, glavno nagrado festivala, ki jo podeljuje devetčlanska mednarodna festivalska žirija, ta režiserju filma prinaša tudi  5.000 evrov. Ob glavni nagradi pa je film prejel še nagrado FICC, mednarodne federacije kino-klubov, ki jo je podelila tričlanska žirija.
Glavna festivalska nagrada je poimenovana po madžarsko-angleškem scenaristu, režiserju in producentu Emericu Pressburgerju (1902 - 1988), ki se je kot Imre József Pressburger rodil prav v Miskolcu na severovzhodu Madžarske. Podelitve nagrad se je v soboto udeležil tudi Rok Biček.
V mesecu septembru so slovenski filmi prejeli že šest (6) mednarodnih filmskih nagrad.

 

Več na:

http://www.filmbythesea.nl/en/nieuws/item/the-tree-by-sonja-prosenc-wins-youth-jury-award-.aspx
http://www.cinefest.hu/eng/nyito_eng.html