Trije slovenski dokumentarni filmi v Prizrenu

31. julij 2014
V kosovskem mestu Prizren bo med 16. in 24. avgustom potekal mednarodni festival dokumentarnega in kratkega filma Dokufest, na katerem bodo prikazani trije slovenski dokumentarci.

Svetovno premiero bo na Dokufestu imel Boj za režiserja Siniše Gačića, v produkciji Tramal Films in koprodukciji NuFrame.

V svojem prvem celovečernem dokumentarnem filmu je Gačić spremljal protestnike, ki so mesec dni po začetku gibanja Occupy na Wall Streetu, postavili šotore pred Ljubljansko borzo, ter s tem izvajali  kritiko predstavniške demokracije in finančnega kapitalizma.

Karpopotnik režiserja Matjaža Ivanišina ima za sabo že nekaj uspešnih predstavitev v tujini, julija pa je prejel tudi prvo mednarodno nagrado na festivalu MedFilm v Rimu. Trenutno gostuje na dveh festivalih v ZDA, po Michiganu in New Yorku pa se zopet vrača na staro celino.

Projekt:rak režiserja Damjana Kozoleta se bo pred festivalom v Prizrenu predvajal tudi na 20. filmskem festivalu v Sarajevu. Projekcija dokumentarca, v katerem kamera spremlja radikalnega konceptualnega umetnika Ulaya, bo v Sarajevu del posebnega programa.

Vsi slovenski dokumentarni filmi bodo v Prizrenu prikazani v kategoriji Balkan Dox, v katero selektorji uvrstijo najbolj izzivalne filme iz regije. DokuFest vsako leto prikaže več kot 200 filmov iz vsega sveta in s fotografskimi razstavami, debatami, delavnicami in glasbenimi dogodki pritegne številne regionalne in mednarodne umetnike.

Boj za bo domačemu občinstvu premierno predstavljen septembra na 17. Festivalu slovenskega filma v Portorožu.