Filmski propeler v Motovunu se bo jutri zavrtel

25. julij 2014
V istrskem mestu Motovun, ki ga ljubkovalno kličejo tudi »filmski grič«, bo med 26. in 30. julijem potekal že 17. filmski festival.

Na festivalu bodo pokazali nekaj najnovejših slovenskih filmov.

V glavnem programu bo prikazana srbsko- črnogorsko- slovenska koprodukcija Barbari, režiserja Ivana Ikića, pri kateri je sodeloval slovenski producent Restart. Film je bil premierno predvajan na festivalu v Karlovih Varih, kjer je prejel posebno omembo žirije tekmovalnega programa vhodno od zahoda.

V sekciji življenje je performans bodo prikazani trije slovenski dokumentarni filmi. Priletni parazit ali kdo je Marko Brecelj? režiserja Janeza Burgerja, ki je bil premierno prikazan lansko leto na festivalu glasbeno-dokumentarnih filmov v Paklenici, prikazali pa so ga tudi na festivalu evropskega filma v Pragi. V Paklenici je imel prvo projekciji tudi Pravi človek za kapitalizem režiserja Dušana Moravca, ki se je predvajal tudi na glasbenem festivalu DORF junija letos  v Vinkovcih, kamor so povabili tudi Burgerjev dokumentarec. Skupno pot sta imela tudi Moravčev film in Projekt: rak režiserja Damjana Kozoleta, ki sta bila prikazana na tržaškem filmskem festivalu januarja letos, Kozoletov portret Ulaya, enega najbolj pomembnih sodobnih umetnikov, pa je potoval tudi na festival v Tel Aviv in Bologno.

V isti sekciji bodo vrteli film 20.000 dni na zemlji, ki nam predstavlja zgodbo o »performerju« Nicku Caveu, ki je doživel premiero na Berlinskem filmskem festivalu.

Letos bodo filme predvajali tudi v Buzetu, kjer je novost program Buzz@teen, ki je namenjen mlajšim od 18 let. Na novem prizorišču festivala bodo v programu za otroke in mladino vrteli Gremo mi po svoje 2, domačo filmsko uspešnico Miha Hočevarja.

Država gostja letošnjega festivala je Turčija, leta 2010 pa se je predstavila slovenska kinematografija.

Na dveh lokacijah bodo lahko obiskovalci videli več kot 100 filmov, za nagrado propeler Motovuna pa se bo v glavnem programu potegovalo 21 filmov.

Filmski festival se v Pulju še ni končal, filmska karavana pa se že lahko seli v notranjost Istre.