Vikend mednarodnih filmskih nagrad

14. julij 2014
Dokumentarni film Karpopotnik režiserja Matjaža Ivanišina je na 20. MedFilm festivalu v Rimu prejel prvo mednarodno nagrado.

Dokumentarni film Karpopotnik režiserja Matjaža Ivanišina je na 20. MedFilm festivalu v Rimu prejel prvo mednarodno nagrado. Žirija mu je podelila posebno omembo, v obrazložitvi pa je zapisala: »Karpopotnik izžareva etnografski duh, vendar je  znotraj te realnosti tudi prostor za počasnost, ki jo nosi duhovna dimenzija. Podaljšana pozornost, ki jo film nudi krajem in ljudem, sproži v gledalcu zadovoljstvo ob ponovnem  spodbujanju lastnega pogleda«.

Prva mednarodna projekcija Karpopotnika je bila januarja 2014 na filmskem festivalu v Rotterdamu, kjer ga je izbral selektor Tribeca film festivala, ki poteka aprila v New Yorku. Tam pa ga je videl slavni ameriški dokumentarist Michael Moore. Povabil ga je na Traverse City Film Festival, ki poteka od 29. julija do 3. avgusta v Michiganu. V povabilu na svoj festival,  je Moore zapisal, da se Ivanišinu »zahvaljuje za čudovit film, ki proslavlja filmsko umetnost in na različne načine navdihuje občinstvo.«

 

Kratki igrani film scenarista in režiserja Janeza Lapajneta Kdo se boji črnega moža? pa je slavil na festivalu v Portsmouthu, ki je potekal od 9. do 11. julija. Film je prejel že deseto nagrado na mednarodnih filmskih festivalih. Na filmskem festivalu v britanskem Portsmouthu je v konkurenci celovečernih in kratkih filmov prejel nagrado za najboljši vojni film.

 

Prav tako je v tujini slavil koprodukcijski igrani film Barbari , ki je dobil posebno omembo žirije na mednarodnem filmskem festivalu v Karlovih Varih, v programu vzhodno od zahoda.  Film je nastal kot koprodukcija med Sense produkcijo iz Srbije, Restart Produkcijo iz Slovenije, in produkcijo OR iz Črne Gore.