17. Festival slovenskega filma

10. julij 2014
17. Festival slovenskega filma je dobil novo podobo. Hkrati filmske ustvarjalce opozarjamo, da se rok za prijavo filmov izteka!

17. Festival slovenskega filma je dobil novo podobo, njena avtorica je oblikovalka Maja Rebov. Senčniki v barvah slovenske zastave se bodo zavrteli kot filmski koluti in na platna blizu portoroških peščenih plaž septembra narisali letošnji izbor najboljših filmov domačih avtorjev.

Ob tej novici opozarjamo vse ustvarjalce, da se rok za prijavo filmov izteka! Svoja dela lahko na 17. Festival slovenskega filma prijavijo le še do torka, 15. julija.

Medtem, ko se zbiranje filmov končuje, pa se je že začelo oblikovanje spremljevalnega programa, ki bo tudi letos obogatil festivalsko dogajanje.

V Beli dvorani Avditorija Portorož bo v času festivala razstava fotografij in videa s pomenljivim naslovom Nasvidenje, Piran!, ki napoveduje oktobrsko multimedijsko razstavo projekta Piran v filmu v Mestni galeriji Piran. Projekt in razstavi nastajajo v produkciji Obalnih galerij Piran s sodelovanjem 17. Festivala slovenskega filma, Slovenskega filmskega centra, Slovenske kinoteke in RTV Slovenija ter s podporo Splošne plovbe Portorož.

Na festivalu bo letos opazno poudarjen tudi program za otroke, mlade in družine. V dopoldanskem času bomo organizirali šolske projekcije kratkih slovenskih animiranih, igranih, dokumentarnih in študentskih filmov ter filme neodvisne produkcije, ki jih bomo obogatili s kakovostno filmsko vzgojo. Ne bomo pozabili tudi na slovenske filmske klasike kot so Sreča na vrvici Janeta Kavčiča in Čisto pravi gusar Antona Tomašiča, slednjega bomo ponudili v sklopu družinskega programa kot nedeljsko matinejo. Bogat bo tudi spremljevalni program za mladostnike Mad About Film, ki bo s seminarjem, odvijajočim skozi ves festivalski teden, udeležencem s primorskih srednjih šol približal filmsko kulturo tudi preko ustvarjalnih delavnic. Program pripravljamo v sodelovanju z Zavodom za uveljavljanje vizualne kulture Vizo, festival pa bodo popestrile tudi filmsko-kritiške delavnice za srednješolce, ki jih pripravlja Društvo za širjenje filmske kulture Kino!

Glasbena spremljava k letošnjemu Festivalu Slovenskega filma nadaljuje lansko obogatitev programa z vsebinami, ki bodo Portorož ozvočile z muzikami aktualne domače ponudbe. FSF letos še bolj stremi k pravi festivalski izkušnji ter dogodke širi tako lokacijsko kot na različne kulturne žanre.

Pozabiti pa seveda ne gre niti strokovnega programa, ki bo znova potekal v organizaciji Centra Ustvarjalna Evropa v Sloveniji - MEDIA.

Več o letošnjem Festivalu slovenskega filma: www.fsf.si